Moskva: Ne mogu se ignorisati težnje Tirane ka velikoj Albaniji

Izvor: RTS, 18.Apr.2019, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Ne mogu se ignorisati težnje Tirane ka velikoj Albaniji

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštava da ne može da ignoriše "niz koraka koje preduzima aktuelno albansko rukovodstvo, u vezi sa konsolidacijom albanskog faktora u sklopu regionalne politike Tirane".
U saopštenju se navodi da je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za Vizion Plus izjavio da je Kosovo za njega "deo Albanije", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a da "ujedinjenje Albanije i Kosova nije plan B, nego plan A".
Realizaciju tog plana, albanski premijer povezao je sa unutrašnjopolitičkom i spoljnopolitičkom debatom oko moguće korekcije granice srpske pokrajine.
Nažalost, zapadni pokrovitelji Tirane se i dalje pretvaraju da ne primećuju težnje ka "velikoj Albaniji, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ukazalo na to da se intenziviraju napori da se integrišu oblasti naseljene Albancima na Balkanu.
"Naglašavamo da takva politika ne samo da otežava dijalog Beograda i Prištine, nego i podriva atmosferu poverenja u celom balkanskom regionu", ukazuje se u saopštenju.
"Pozivamo zapadne partnere Albanije da konačno odgovore na očigledne težnje Albanaca u Tirani i, umesto da grade sporne strukture na lokalnom nivou, da osiguraju da Priština ispuni svoje obaveze za stvaranje Zajednica srpskih opština", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.