Izvor: RTV 5, 06.Apr.2012, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Kazna za ruskog trgovca oružejm neprihvatljiva

But (45) je prodavao oružje gerilcima u Kolumbiji, zemljama Afrike i Bliskog istroka. Uhapšen je 2008. godine u Bangkoku u saradnji CIA i domaće obaveštajne službe, a federalni sud u Njujorku osudio ga je juče na 25 godina zatvora.

On je 2. novembra prošle godine proglašen krivim po sve četiri tačke optužbe - za zaveru radi ubistva građana SAD, zaveru radi ubistva američkih državnih službenika, zaveru radi pribavljanja i prodaje protivazdušnih raketa i za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << zaveru radi isporuka oružja terorističkim grupama.

Tužioci su zahtevali izricanje kazne doživotnog zatvora, dok je odbrana insistirala na njegovoj nevinosti.

Slučaj Viktora Buta će biti među prirotetima Moskve u rusko-američkim odnosima, istaknuto je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencija Irar Tas s.

U izjavi MIP-a se naglašava da to nije prvi put da američki sudovi neosnovano, i bez dokaza, osuđuju ruske državljane, prenosi agencija Itar Tas s.

U Moskvi se podseća da je But proglašen "trgovcem smrću" pre nego što je i izveden pred delioce pravde, da je zapravo unapred bio proglašen krivim i osuđen.

Moskva će uložiti neophodne napore kako bi vratila Buta u Rusiju koristeći sve diplomatske i pravne mogućnosti.

Advokat Albert Dajan, koji brani Buta, koji je osuđen i na novčanu kaznu od 15 miliona dolara, najavio je žalbu na presudu, javio je Itar-Tas s.

"Nameravamo da se žalimo, ako bude potrebno i Vrhovnom sudu SAD", rekao je Dajan po izricanju presude.
Pogledaj vesti o: CIA,   Nju Jork

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.