Moskva: Apsurdne optužbe za pokušaj organizovanja navodnog državnog udara u Crnoj Gori

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Apsurdne optužbe za pokušaj organizovanja navodnog državnog udara u Crnoj Gori

 
Moskva kategorički odbacuje učešće u pokušajima organizovanja navodnog državnog udara u Crnoj Gori, a takve optužbe su neosnovane i apsurdne, navedeno je u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa izjavama specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića.

"Očigledno je da je glavni tužilac Crne Gore Katnić odlučio da se priključi konkursu za donošenje najapsurdnijih optužbi protiv Rusije. Ovaj lider crnogorskog pravosuđa aktivno je tražio nepostojeće `neosporne dokaze` navodnog državnog udara u oktobru 2016. u Podgorici, a u kojem su navodno učestvovali `agenti GRU`, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je 4. oktobra u Višem sudu Crne Gore odbrana "predstavila odgovor Ministarstva spoljnih poslova Rusije na zahtev advokata u vezi sa mitskim boravkom u Moskvi jednog od glavnih svedoka optužbe".

"Kao odgovor, Katnić je izjavio da je ovaj dokument `napravio GRU s ciljem trovanja sudskih učesnika`, te zatražio od njega da se izvrši hemijski pregled. Čini se da pokušava identifikovati tragove ozloglašene supstance `Novičok`. Ovakvo ponašanje glavnog specijalnog tužioca predstavlja snažnu ilustraciju tužnog stanja pravosuđa u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

"Kao što smo već u više navrata saopštili, ruska strana kategorički negira mogućnost učešća u pokušajima organizovanja ilegalnih radnji, te smatra da su takve optužbe neosnovane, i to bez ikakvih dokaza", naglašava se u saopštenju.

U novembru 2016. Katnić je izjavio da je grupa državljana Srbije, Crne Gore i Rusije pokušala da izvrši državni udar 16. oktobra. Uhapšeno je ukupno 20 ljudi, od kojih je većina sklopila sporazum sa Tužilaštvom, nakon što su dobili 3-5 meseci zatvora. U sklopu istrage, Crna Gora je optužila dvojicu državljana Rusije Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova za finansiranje navodnog pokušaja državnog udara, kao i navodno planiranje atentata na crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusko ministarstvo odbacilo optužbe Crne Gore

Izvor: RTS, 15.Okt.2018

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije odbacilo je optužbe da je ta zemlja umešana u pokušaj terorizma u Crnoj Gori na izborni dan 2016, a za ponašanje glavnog specijalnog tužioca tokom suđenja grupi optuženoj za terorizam kažu da jasno ilustruje "tužno" stanje pravosuđa Crne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.