Moskva: Akcije prištinskih vlasti smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova

Izvor: Vostok.rs, 22.Sep.2021, 19:01

Moskva: Akcije prištinskih vlasti smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova

"Veoma smo uznemireni pogoršanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo. Prištinski policajci, uz faktičko saglasnost međunarodnog prisustva, od 20. septembra ometaju kretanje vozila preko administrativne granice sa centralnim delom Srbije pod izmišljenim izgovorima, koristeći nasilje nad civilima. U stvari, govorimo o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima, da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove akcije smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova. Karakteristično je da snage pod mandatom UN-a za Kosovo, kao i Misija EU za vladavinu prava, ponovo, ili ne mogu ili ne žele da ispune svoje funkcije osiguranja mira i bezbednosti u pokrajini. S obzirom na stagnaciju o kosovskom pitanju, predvidljiv je još jedan val napetosti. Evropska unija, koju je Generalna skupština UN-a obdarila ulogom posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ne preduzima značajnije korake za postizanje napretka, dok kosovski lideri otvoreno odbijaju da slede svoje obaveze, uključujući i ključnu - formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Vlasti kosovskih Albanaca moraju odmah povući policijske jedinice iz severnih regiona pokrajine, zaustaviti sabotaže i ozbiljno preći na rešavanje situacije. Dalja eskalacija napetosti ispunjena je ozbiljnim problemima koji bi mogli narušiti stabilnost na Balkanu. Očekujemo da će američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imati otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi izbegli destruktivan scenario koji preti čitavom regionu.", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija: Cilj akcije policije na Kosovu nastavak etničkog čišćenja Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Sep.2021

MOSKVA - Rusija smatra provokacijom akciju policije na sjeveru Kosova koja ima za cilj da nastavi etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, ističu iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.