Mitić: Važni razgovori oko gasa, politička očekivanja Moskve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 12:35

Mitić: Važni razgovori oko gasa, politička očekivanja Moskve

Svaki razgovor predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina je izuzetno važan, posebno u okolnostima kada je Srbija pod ogromnim pritiskom zapada da uvede sankcije Rusiji, kaže Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu i ukazuje na značaj predstojećih razgovora oko gasnog aranžmana koji je, ističe, ključan za sprsku ekonomiju.

Mitić očekuje da će gasni aranžman sa Rusijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti ispregovoran tako da, kako kaže, odgovara interesima Srbije i da će biti dogovorena najpovoljnija cena gasa.

''Rusija je razumela tešku poziciju Srbije koja je pod ogromnim pritiskom da uvede sankcije Moskvi i razume kakve su okolnosti na svetskom energetskom tržištu, kakve su cene gasa i koliko dugoročno dobar ugovor znači za energetsku i ekonomsku bezbednost i napredak Srbije'', kaže Mitić za Tanjug.

On, takođe, ocenjuje da postoje politička očekivanja Moskve koja se, kako navodi, tiču stava Srbije prema Rusiji i zadržavanja kursa političke nezavisnosti i vojne neutralnosti.

Mitić ističe da je Rusija prethodnih meseci pokazala ''veliko razumevanje'' za stavove Srbije, čak i kada, kako primećuje, nije bila saglasna sa njima, ali da ostaje pri jasnim političkim stavovima kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta Srbije po pitanju KiM, podršci srpskom narodu u Republici Srpskoj, ali i podršci vojnoj neutralnosti, političkoj nezavisnosti i energetskoj bezbednosti Srbije.

"Ti stavovi su definisani još ranije i ostaju konstanta, a to je značajna odlika strateških odnosa dve zemlje", navodi Mitić.

Dodaje da, s druge strane, Rusija očekuje od Srbije da ne pristane na diktat zapada da uvede sankcije Moskvi, kao i da se ne uključuje u bezbednosne i političke aranžmane koji bi je doveli u poziciju da, kako kaže, u perspektivi mora da prihvata neprijateljske akte prema Rusiji.

Sigurno je da Moskva očekuje da Beograd poštuje i pravo svojine, zaštitu svojine i ruskih investicija.

Takođe, očekuje se da Srbija ostane pri svojim stavovima vezano za zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije kada je reč o KiM i da ostane privržena Rezoluciji 1244, izvornom Dejtonskom sporazumu i odbrani prava Republike Srpske.

''Mislim da su očekivanja Moskve sasvim realna i u skladu sa tradicijom i dosadašnjom politikom. Nema nikakvih promena u ruskoj politici prema Srbiji i to je dobro'', navodi Mitić.

Srbija će, dodaje, biti pod velikim pritiskom zbog, kako kaže, prilično hrabrog stava da ne uvodi sankcije Moskvi.

''To je odluka koje bi Srbija trebalo da nastavi da se drži ukoliko ne želi da izvrši geopolitički harakiri i da u potpunosti odseče podršku odbrani vitalnih nacionalnih interesa'', smatra Mitić.

Na pitanje o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o stvaranju evropske geopolitičke zajednice i šta bi to donelo Srbiji, Mitić kaže da Francuska ne može da podrži proces proširenja kakav je postojao do sada.

Kako kaže, to je jasno već godinama, a posebno nakon nedavnih izbora u Francuskoj na kojima je, dodaje, veliki broj građana glasao za kandidate koji se protive daljem proširenju EU.

''Taj predlog je u skladu ne samo sa Makronovom nego sa politikom Francuske u poslednjih 15-ak godina koja ide ka tome da proširenje bude stavljeno ''ad acta'', a da se stvore drugi mehanizmi kojima bi se države kandidati i one koje to treba da postanu vezali za EU u političkom smislu'', ukazuje Mitić.

Smatra da takav predlog ne odgovara Srbiji jer bi se, kaže, na taj način obavezala da bude geopolitički deo EU i da usklađuje sa stavovima sa EU, dok bi, veruje, benefiti bili vrlo ograničeni.

Mitić navodi da postoje mehanizmi kojima bi Srbija i EU mogle da unaprede saradnju bez integracije, ali da bi svrstavanja Srbije u uslovima ''velikog sukoba'' između zapada i Rusije, ali i zapada i Kine, urušilo politiku vojne neutralnosti i političku nezavisnost Srbije.

''Ne znamo kakve bi bile naše obaveze ukoliko bismo se priklonili takvom mehanizmu. Srbija treba da bude oprezna bez obzira što je taj predlog, sa njihovog aspekta, nešto mnogo realnije nego predlog o eventualnom ubrzanom proširenju'', smatra Mitić.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zamenik predsednika ruske Dume: Rusija ceni hrabrost Vučića jer se suprostavlja pritisku Zapada da uvede sankcije

Izvor: Danas, 24.Maj.2022, 07:50

Zamenik predsednika Državne dume Federalne skupštine Rusije Aleksandar Babakov izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "pokazuje veliku hrabrost kad se suprostavlja kolosalnom pritisku Zapada koji želi da primora Beograd da se pridruži sankcijama protiv Moskve".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.