Mirosavljević: Vazduhoplovni propisi se moraju poštovati

Izvor: RTS, 07.Maj.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirosavljević: Vazduhoplovni propisi se moraju poštovati

U poslednja dva dana dogodile su se tri avionske nesreće u različitim delovima sveta. Profesor Saobraćajnog fakulteta Petar Mirosavljević kaže da se vazduhoplovni propisi moraju poštovati, jer je neko položio život za njih.
Gostujući u Beogradskoj hronici, profesor Mirosavljević je rekao da je sa svojim studentima analizirao uzorke nesreće "suhoj superdžeta", koji je izgoreo na aerodromu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Šeremetjevo" u Moskvi.

"Nas sa Saobraćajnog fakulteta najviše intrigiraju nesreće koje se dešavaju i pored poboljšanja bezbednosti", rekao je profesor Mirosavljević. 
Kaže da je sa svojim studentima analizirao sve aspekte, uključujući reagovanja aerodromskih službi, kretanje vazduhoplova i sve ostale elemente koje su uspeli da prikupe, ističući da su udar groma kao uzrok nesreće odbacili.
"Udar groma je potpuno bezazlena stvar i ne utiče na bezbednost letenja aviona. Avion je napravljen kao Faradejev kavez, ako udari grom, elektricitet se prevodi preko strukture oplate aviona i odlazi u atmosferu odakle putuje ka zemlji", objasnio je Mirosavljević.
Dodao je da avion, kao metalni provodnik koji se kreće uz magnetno polje zemlje, generiše elektičnu struju i da na krajevima krila horizontalnih i vertikalnih repnih površina, postoje statički odvodi za taj elektricitet.
Napominje da će podaci iz crnih kutija pokazati šta je uzrok nesreće.  
"Sreća u nesreći je što se nesreća dogodila na aerodromu, što delovi nisu rasuti po močvarnom području, zemljištu ili okeanu, jer istraga u tom slučaju može potrajati i do četiri godine", rekao je Mirosavljević i dodao da je vrlo važno da analizu crne kutije uradi sertifikovana ustanova.
Podaci koji su u crnoj kutiji, mogu biti veoma oštećeni što će zahtevati dugu preradu i obradu podataka, ali će se pomoću njih svakako doći do konačnog ishoda nesreće, istakao je Mirosavljević.
Mirosavljević je dodao da se avionske nesreće najčešće događaju prilikom sletanja, čak u  sedamdeset odsto slučajeva, i naglasio da je vazdušni vid saobraćaja ipak najbezbedniji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.