Izvor: RTS, 13.Feb.2021, 09:38

Mećava u Moskvi, zabeležen dnevni rekord u količini padavina – 60.000 komunalaca čisti grad

U Moskvi je zabeležen dnevni rekord u količini padavina: količina snega koji je pao za 24 sata jednaka je trećini prosečnih padavina za februar. Više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čiste ulice.
To je za glavni grad Rusije novi dnevni rekord u količini padavina za 12. februar, a prethodni rekord bio je postavljen davne 1973. godine.

Visina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snega u Moskvi dostigla je 40 centimetara, što je najviše od početka ove zime.
Meteorolog Mihail Leus je za RIA Novosti rekao je da se za 13. februar prognozira rekord u visini snežnog pokrivača u Moskvi – 60 centimetara, koliko je bilo 1956. godine.
Jaka mećava obrušila se juče na Moskvu, a više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čiste ulice i odnose sneg.
Sneg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu, a većina Moskovljana, koja je jutros na posao krenula automobilima, kasnila je na svoje odredište, prenosi Sputnjik.

Zbog poledice i smanjene vidljivosti, vozači se upozoravaju da budu obazrivi, da ne voze brzo i da drže rastojanje.
Ulice su zavejane, komunalne službe neprestano rade, a saobraćaj je usporen i otežan.
U gradu neprekidno radi 56 stacioniranih i 38 mobilnih "topionica" snega – specijalnih vozila koja otapaju i prečišćavaju sneg "u hodu".
Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i "teška mašinerija".

Mehanizovano se otopljava i led na kolovozima i trotoarima, a sneg se prevozi na specijalne deponije.
Čitave brigade ljudi raščišćavaju sneg i u dvorištima zgrada i parkinzima, a kada snežna stihija prođe čistiće se i krovovi.
Poslednji put Moskovljani su ovoliki sneg videli 2018. godine, a ovog puta mećavu je u Moskvu doneo balkanski ciklon "Volker".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNEŽNA APOKALIPSA U MOSKVI: Za dan palo više od trećine mesečne količine padavina! Već ima 40 cm snega (VIDEO)

Izvor: Kurir, 13.Feb.2021

U Moskvi je zabeležen dnevni rekord u količini padavina, pošto je za 24 sata pala trećina proseka padavina za februar, izjavio je danas meteorolog Mihail Leus.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.