MOSKVA NE ČEKA NI SEKUND: Zelenski proglasio rat u Evropi, Rusija odgovorila još žešće

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 16:34

MOSKVA NE ČEKA NI SEKUND: Zelenski proglasio "rat u Evropi", Rusija odgovorila još žešće

Poslanik Državne dume otvoreno rekao ko je odgovoran za pokretanje borbi

Poslanik Državne dume Rusije Artjom Turov reagovao je na izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je sukob u Donbasu i ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao "ratom u Evropi", ocenivši da je Zapad odgovoran za pokretanje borbi.

- Te događaje u Ukrajini je podržala upravo Evropa, podržavajući državni prevrat i dolazak nezakonite vlasti, što je izazvalo niz protesta na jugoistoku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - izjavio je on za "Duma TV".

Turov je podsetio na krvavi sukob u Donbasu i događaje iz 2. maja 2014. godine u Odesi, kao i na kršenje slobode govora u Ukrajini.

- Zelenski bi najpre trebalo da pozove na odgovornost učesnike i iz onih zemalja sa kojima sada razgovara i traži podršku - smatra političar.

On je istakao da Zapadu nije potrebna snažna Ukrajina, jer ona predstavlja instrument za obuzdavanje Rusije.

- Za nas je ukrajinski narod bio i ostaje bratski i Rusija nije planirala nikakve agresije. Mi samo štitimo svoje interese i naše građane - dodao je.

Kijev - glavni destabilizator u regionu

S tim u vezi, šef odeljenja Instituta zemalja Zajednice nazvisnih država (ZND) Vladimir Evsejev je za Radio Sputnjik izjavio da je Ukrajina glavni destabilizujući faktor u regionu.

- Glavni provokator zaoštravanja situacije u Donbasu je ukrajinska strana. Upravo je ona povećavala vojno prisustvo - smatra ekspert.

Kako je rekao, ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom ne utiče na bezbednost na kontinentu ako se zemlje NATO-a ne upuštaju u provokacije.

Ranije je ukrajinski lider na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije izjavio da sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju "rat u Evropi".

Na Zapadu se često mogu čuti izjave o "ruskoj pretnji". Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namerava da napada bilo koga, a navodnu "agresiju" NATO koristi kao izgovor za razmeštanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.