Lukašenko upozorio Poljsku da ne stvara dodatne vojne baze jer će Minsk i Moskva morati odgovoriti

Izvor: Vostok.rs, 04.Nov.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko upozorio Poljsku da ne stvara dodatne vojne baze jer će Minsk i Moskva morati odgovoriti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je saopštio da je savetovao poljskom ministru spoljnih poslova da ne stvara dodatne vojne baze, jer će u protivnom i Minsk i Moskva morati da odgovore. "Rekao sam ministru spoljnih poslova, sa nama je razgovarao u Minsku - mi ne mislimo da ratujemo sa vama, zato ne morate stvarati dodatne baze. U suprotnom ćemo mi i Rusi morati da odgovorimo. To znači da ćemo morati uraditi nešto, kako bi se suprotstavili", rekao je Lukašenko. Istovremeno, beloruski lider je naglasio da se spoljna politika Belorusije zasniva na principu da "moramo dobro da živimo sa našim susedima i zašto bi se svađali s njima". Lukašenko je takođe naglasio isključivo mirljubivu politiku beloruske države i naroda. "Mi smo miroljubivi narod, ne želimo rat, nismo bogati, i nikoga ne molimo. Sami ćemo stvoriti našu sreću, a ako krenemo, uradićemo sve sami. Već sam rekao da su desetine i stotine godina pregovora bolje od jednog dana rata", dodao je Lukašenko. Lukašenko je dodao da svet ceni akcije Belorusije kako bi se osigurala bezbednost u evropskom regionu. "Danas su konačno shvatili šta je značaj jedne zemlje u centru Evrope. Ne samo oni. I Amerikanci koji su daleko, takođe su to shvatili. Ne govorim o starijem bratu (o Rusiji)", rekao je Lukašenko. Krajem oktobra, Lukašenko je takođe primetio da Minsk i Moskva razmišljaju o adekvatnom odgovoru "uz minimalne troškove" na planove Poljske da se na njenoj teritoriji razmesti američka vojna baza. Ranije je Poljska ponudila Sjedinjenim Državama da se američka oklopna divizija rasporedi u zemlji na stalnoj osnovi, te je obećala da će snositi troškove u visini od dve milijarde dolara. Predlog je napravljen van okvira NATO-a bilateralno.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lukašenko UPOZORAVA NATO poslušnike: Moraćemo da vam se SUPROTSTAVIMO, RUSIJA JE UZ NAS

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2018

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ministru spoljnih poslova Poljske posavetovao da ne grade "dodatne baze", inače će Minsk i Moskva biti prinuđeni da odgovore...- Rekao sam ministru spoljnih poslova, on je bio kod nas u Minsku: ne nameravamo da ratujemo sa vama. Zbog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.