Lavrov upozorio Pompea protiv svake upotrebe sile u Venecueli

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2019, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov upozorio Pompea protiv svake upotrebe sile u Venecueli

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas svog američkog kolegu Majka Pompea u telefonskom razgovoru protiv svakog pribegavanja sili u Venecueli, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Lavrov je upozorio protiv svakog mešanja u unutrašnja pitanja Venecuele uključujući pribegavanja sili kojom preti Vašington, kršeći medjunarodno pravo", navodi ministarstvo i dodaje da je razgovor održan na inicijativu američke strane.

Ruski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je rekao da je spreman za konsultacije o pitanju Venecuele uz poštovanje principa UN, dodaje se u saopštenju.

Opozicioni vodja Huan Gvaido, koga podržava Vašington, najavio je danas da će hitna američka humanitarna pomoć ući u zemlju 23. februara uprkos odbijanju predsednika Nikolasa Madura koji to smatra kao prvu fazu ka vojnoj intervenciji. Moskva je jedna od vodećih zemalja koje podržavaju Madura.

Prema Moskvi Lavrov je tokom razgovora kritikovao nameru Vašingtona da uvede nove sankcije Rusiji u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog duplog agenta Sergeja Skripalja u martu u Engleskoj.

"On je podvukao da bi takva mera Vašingtona, koja ničim nije opravdana, samo pogoršala situaciju oko bilateralnih odnosa i medjunarodne atmosfere", navelo je rusko minsitarstvo.

Lavrov: Plan SAD  bi trebalo da uključi palestinsku državu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas kritikovao izraelsko-palestinski mirovni plan na kome radi administracija predsednika SAD Donalda Trampa, ocenivši da će osujetiti sva dosadašnja dostignuća Palestinaca na Bliskom istoku.

Lavrov je govoreći u Moskvi na sastanku sa predstavnicima palestinskih frakcija, uključujući Fatah i Hamas, rekao da Trampov takozvani „sporazum veka“, plan koji još nije predstavljen, ne predviđa palestinsku državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, preneli su izraelski mediji.

„Sjedinjene Američke Države predlažu ili namerno guraju napred nove pristupe za rešenje problema. Obećavaju da će predložiti takozvani sporazum veka već više od dve godine“, rekao je Lavrov na sastanku koji je počeo u ponedeljak u Moskvi u cilju da se doprinese ujedinjenju različitih palestinskih pokreta i organizacija.

On je objasnio da je Rusija „ kao većina zemalja u svetu potpuno posvećana kriterijumu za rešenje palestinskog pitanja, koje dolazi kroz rezolucije Saveta bezbednosti, Generalnu skupštinu UN i Arapsku mirovnu incijativu“.

Ruski diplomata je rekao da Moskva vidi palestinsko jedinstvo kao apsolutni prioritet za svaki napredak u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima. Palestinski lideri su ranije govorili da ni jedna inicijativa koja ne predviđa palestinsku državu zasnovanu na granicama pre rata 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom neće uspeti.

Američki ima za cilj da obnovi pregovore koji su već dugo u zastoju. Glavna prepreka postizanju konačnog sporazuma bio je između ostalog status Jerusalima, čiji je istočni deo Izrael osvojio u ratu 1967. godine, zajedno s pojasom Gaze i Zapadnom obalom. Palestinci su prekinuli kontakte sa Trampovom administracijom kada je Tramp u decembru 2017. priznao Jerusalim kao samo izraelski.

"Informacije koje imamo omogućavaju nam da procenimo taj budući sporazum veka kao nešto što podriva sve što je do sada postignuto“, rekao je Lavrov.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Saudijski kralj i prestolonaslednik podržali palestinsku državu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Feb.2019, 11:57

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman izrazio je podršku Rijada za osnivanje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, javila je Vafa, zvanična agencija Palestinske uprave. "Saudijski prestolonaslednik potvrdio je podršku Saudijske Arabije za Palestinu u svim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.