Lavrov u Mjanmaru: Moskva menja stav?

Izvor: B92, 03.Avg.2022, 12:08

Lavrov u Mjanmaru: Moskva menja stav?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u zvaničnu posetu Mjanmaru.

On će kako je Moskva saopštila, razgovarati sa vojnom vladom o bezbednosnim i ekonomskim pitanjima. Rusija podržava vojnu vladu Mjanmara, koja je došla na vlast u februaru prošle godine kada je zbacila izabranu vladu koju je predvodio Aung San Su Ći.

Lavrov se sastao sa ministarkom spoljnih poslova i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visokim zvaničnicima Mjanmara ubrzo nakon dolaska u glavni grad Najpijtou, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na Tviteru.

On nije pokazao nikakve znake bilo kakve promene stava Moskve, rekavši da dve zemlje "imaju veoma čvrst temelj za izgradnju saradnje u širokom spektru oblasti". "Mi cenimo tradicionalno prijateljsku prirodu našeg partnerstva, na koje ne utiču nikakvi oportunistički procesi", rekao je Lavrov.

Zapadne države su prekinule odnose sa vladajućim generalima Mjanmara kojima su uvele ekonomske i političke sankcije zbog njihovog preuzimanja vlasti i nasilne represije opozicije. Lavrovljeva prva poseta Mjanmaru dolazi uoči njegovog prisustva na sastanku ministara inostranih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije, čiji je domaćin ove nedelje Kambodža.

Mjanmar je u stanju sve većih previranja od kada je vojska preuzela vlast prošle godine i redovno izvodi napade na naoružane prodemokratske militante i njihove pristalice koje se dugo bore za veću političku autonomiju. Eksperti Ujedinjenih nacija opisali su situaciju u toj zemlji građanskim ratom. Rusija je Mjanmaru ;najveći dobavljač oružja, uprkos pozivima mnogih drugih zemalja da uvede embargo na oružje.

Borbeni avioni ruske proizvodnje koriste se u napadima na teritoriju pod kontrolom etničkih manjinskih grupa. Rusija i Kina, saveznice vladajuće vojske, uspele su da zaustave koordinisane međunarodne sankcije zbog prava veta koje imaju kao članice Saveta bezbednosti UN. Očekuje se da će neuspeh mjanmarskih generala da ulože napore da obnove mir i demokratiju u svojoj zemlji biti glavno pitanje na ovonedeljnom sastanku ASEAN-a.

Mjanmar je jedan od 10 članica ASEAN-a, ali nije uspeo da sprovede plan grupe za ublažavanje krize. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će dve strane razgovarati o izgledima za čitav kompleks rusko-mjanmarskih odnosa među kojima su politički dijalog, trgovinsko-ekonomska saradnja, odbrana i bezbednost i humanitarne veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.