Lavrov: Vojne vežbe pokazuju agresivnu nameru NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 11:39

Lavrov: Vojne vežbe pokazuju agresivnu nameru NATO

Severnoatlanska alijansa kroz vojne vežbe "Branilac Evrope 21" pokazuje svoje agresivne namere, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na kraju razgovora sa šefom beloruske diplomatije Vladimirom Makejem.

"Razgovarali smo o akcijama NATO-a koji pokušava da destabilizuje situaciju na našem zajedničkom evropskom kontinentu. Naravno, tekuće vojne vežbe velikih razmera 'Branilac Evrope 21' koje i dalje traju, ocenjujemo kao demonstraciju agresivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << namera Alijanse. O tome se govorilo i tokom naših kontakata sa američkim kolegama", naglasio je Lavrov, preneo je Sputnjik.

Vojne vežbe "Branilac Evrope 21" imaju za cilj vežbanje raspoređivanja američkih snaga u Evropi, navodi portal Sputnjik.

U martu su u luke u Albaniji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Grčkoj morskim putem prebačeni američka vojna tehnika i municija. Na vojnim vežbama "Branilac Evrope" učestvuje više od 30.000 vojnika iz 25 država koje će vežbati na teritoriji 13 država.

EU nije konstruktivna prema Rusiji i Belorusiji

Moskva i Minsk su danas izrazili zabrinutost zbog politike sankcija koju Evropska unija (EU) sprovodi prema Rusiji i Belorusiji.

"Tokom današnjeg sastanka izrazili smo zajedničku zabrinutost zbog politike koju Evropska unija vodi prema našim zemljama", poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa beloruskim kolegom Vladimirom Makeijem, prenosi TASS.

Lavrov je naglasio da se pristup EU prema Rusiji i Belorusiji ne može smatrati konstruktivnim kada se iskazuje kroz represivne principe, što pomalo podseća, kako je rekao, na odsustvo promišljanja i teško da se može nazvati zdravom politikom.

Ruski ministar je rekao da su tokom protekla dva dana sa beloruskim kolegama održani veoma detaljni razgovori o čitavom nizu pitanja koja se tiču odnosa dve zemlje i da je izražena odlučnost da se ispune svi zadaci postavljeni od strane predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka koji su samo tokom ove godine tri puta neposredno sastajali.

Lavrov je rekao i da zvanična Moskva i Minsk imaju zajedničku viziju o napretku na svim područjima saradnje, uključujući i onu po pitanju pune integracije.

"Juče smo nasamo razgovarali o ključnim zadacima koje su predsednici postavili našim ministarstvima. Koliko sam razumeo, imamo zajedničku viziju kako da se krećemo dalje duž svih staza, uključujući i pitanje integracije i koordinacije spoljne politike u aktuelno nimalo lakoj situaciji u današnjem svetu", rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass.

"Juče, nakon našeg bilateralnog sastanka, imali smo priliku da razgovaramo sa ambasadorima država Zajednice nezavisnih država. Razgovarali smo o ključnim pitanjima na međunarodnom dnevnom redu", dodao je Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Uzimajući u obzir otvoreno agresivnu liniju Zapada, Rusija i Belorusija koordinišu napore u cilju jačanja državnog suvereniteta

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2021

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se vrši spoljni pritisak na Rusiju i Belorusiju, te da se protiv dve zemlje vodi hibridni rat. „Konstatovali smo da razvijamo našu saradnju u veoma teškim uslovima – na obe naše zemlje vrši se ozbiljan spoljni pritisak korišćenjem nezakonitih,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.