Lavrov: Iznenađeni smo podrškom koju Nemačka pruža Turskoj

Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2016, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Iznenađeni smo podrškom koju Nemačka pruža Turskoj

10.02.2016. -

Moskva je iznenađena bezuslovnom podrškom koju Nemačka pruža Ankari, kao i optužbama da je Rusija glavni krivac za celokupnu situaciju sa Sirijom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Iznenađeni smo bezuslovnom podrškom koju je nemačka kancelarka Angela Merkel pružila turskim vlastima prilikom njene posete Ankari, pri tome optužujući Rusiju kao glavnog krivca za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sva dešavanja u Siriji, te da bombardovanja utiču na porast izbeglica“, rekao je on.

Pritom, istakao je Lavrov, ni reč nije bila izgovorena o rastu terorističke pretnje i o švercu kroz tursko–sirijsku granicu.

„Preko granice se u Siriju šalju pare i oružje za nastavak borbi, dok se u Tursku doprema nafta“, precizirao je Lavrov.

Rusija predložila SAD plan za Siriju

Moskva je predložila Vašingtonu kompletan plan za rešavanje sirijske krize, rekao je Lavrov i dodao da američke vlasti trenutno razmatraju sve te predloge.

„Iako ne želim da otkrijem sve detalje plana, moram istaći da za razliku od američkih kolega koji samo viču kako treba prekinuti borbe u Siriji, mi iznosimo konkretne predloge za rešavanje krize“, rekao je Lavrov i izrazio nadu da Moskva neće morati dugo da čeka na odgovor Vašingtona.

Pored toga, istakao je ruski ministar, Moskva od Vašingtona konstantno dobija molbe za pomoć kada je reč o krizama u Siriji i Ukrajini, iako je u isto vreme optužuje Rusiju za mnogo toga što se događa u tim zemljama.

„Oni se trude da nametnu Moskvi odgovornost za mnogo toga što se dešava u Siriji i Ukrajini. Istovremeno, oni stalno dolaze kod nas tražeći pomoć kada je u pitanju rešenje za sirijsku krizu“, rekao je Lavrov.

NATO razduvava ideju o „ruskoj pretnji“

Rukovodstvo NATO–a i mnogih evropskih zemalja preuveličavaju mit o ruskoj pretnji, izjavio je Lavrov.

„Čelnici Severnoatlantske alijanse, kao i čitavog niza zapadnih zemalja, pogotovu Velike Britanije, Skandinavije i naših suseda iz Pribaltika, razduvavaju mit o ruskoj pretnji i o planovima Rusije da napadne Švedsku ili neke od zemalja u našem okruženju“, rekao je on.

Uprkos tim optužbama, Rusija i dalje oseća veliku podršku mnogih svetskih zemalja, rekao je on i dodao da glavni problem predstavljaju mediji koji šire zapadnu tačku gledišta.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

 

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov ne veruje Berlinu: Vaše ponašanje prema novinarima me podseća na Erdogana

Izvor: Blic, 10.Feb.2016

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Nemačka nije uspela da ubedi Moskvu da su navodi o silovanju ruske devojčice Lize u Berlinu "izmišljotina nesavesnih ruskih novinara"...U intervjuu današnjem moskovskom dnevniku Moskovski komsomolac, Lavrov je rekao da proces nemačkih vlasti protiv...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.