Kriza između Moskve i Kijeva raste, hitan sastanak NATO

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza između Moskve i Kijeva raste, hitan sastanak NATO

NATO je saopštio da će ambasadori država članica i ukrajinski izaslanik u toj organizaciji kasnije danas održati hitan sastanak zbog pomorskog sukoba Ukrajine i Rusije u blizini Krima.

Severnoatlantska alijansa je navela da je sastanak sazvan na zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

U saopštenju se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da je Stoltenberg izrazio "punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući njeno puno pravo plovidbe u njenim teritorijalnim vodama prema međunarodnom pravu".

Rusija je za plovidbu otvorila Kerčki moreuz pored Krima nakon što su ruski brodovi u nedelju otvorili vatru i zaplenili tri ukrajinska broda, čime je izazvana nova kriza između dve zemlje.

Moskva optužuje Kijev za opasne metode

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas Ukrajinu za korišćenje "opasnih metoda" u Kerčkom moreuzu, dan nakon nezapamćenog incidenta posle kog je ruska mornarica zaplenila tri ukrajinska broda.

"Došlo je do kršenja propisa a korišćene su i opasne metode. To bi moglo da stvori i to je stvorilo pretnje i opasnost za normalno kretanje brodova na tom pomorskom putu", rekao je Lavrov, dodavši da se radi o "provokaciji".

Ruska ratna mornarica je juče zaplenila dva ukrajinska ratna broda i jedan remorker za koje Moskva tvrdi da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode u blizini Krima.

Kijev je zahtevao oslobadjanje svojih mornara, od kojih je nekoliko ranjeno, i nove sankcije Rusiji.

Prema Lavrovu, Kijev je narušio "ključne odredbe medjunarodnog prava, ne samo pomorskog", ali i "Povelju UN, uključujući i konvenciju iz 1982. o pravu mora i druge dokumente medjunarodnog prava".

Šef ruske diplomatije je izjavio da, pred današnji sastanak Saveta bezbednosti, Moskva "nema iluzija, imajući u vidu da je zapad zauzeo poziciju slepe podrške predsedniku(Ukrajine Petru) Porošenku i njegovom režimu".

"Pozivamo zapadne sponzore Kijeva da smire one koji pokušavaju da dobiju političke poene preko vojne histerije", naveo je Lavrov.

U Ukrajini se za četiri meseca održavaju predsednički izbori.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.