Kiril upozorio Vartolomeja da je Rim u 11. veku pretendovanjem na vaseljensku vlast razbio Crkvu

Izvor: Vostok.rs, 10.Okt.2018, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiril upozorio Vartolomeja da je Rim u 11. veku pretendovanjem na vaseljensku vlast razbio Crkvu

Carigradski patrijarh Vartolomej pretenduje na nesvojstvenu pravoslavnom arhijereju vaseljensku vlast, upozorio je patrijarh Moskovski i cele Rusi Kiril.

Objašnjavajući u ime čega i sa kojih pozicija je to izgovorio, poglavar Ruske pravoslavne crkve je naglasio:

„Mi nastupamo na strani pravde, na strani pravoslavlja“.

Patrijarh Moskovski i cele Rusi  obećao je da će RPC „tvrdo braniti pravoslavne kanone, našu veru i našu pobožnost u kojima ćemo i vaspitavati svoj narod“.

Poglavar RPC  je naglasio da se „ne sme izgubiti čistota pravoslavlja“.

U ovom svetlu je podvukao da je Ruska crkva zbog nezakonitih dejstava Carigradske patrijaršije bila prinuđena da se odvoji od nje (ima u vidu prekid „diplomatskih odnosa“ i izbegavanje skupova kojima predsedavaju Vartolomej ili njegovi episkopi).

Pritom je izrazio nadu da se sadašnje razdvajanje neće pretvoriti u „vekovno razdvajanje poput onog iz 11. veka do kojeg je došlo zbog pretendovanja Rimskog episkopa na vaseljensku vlast  koje se izrodilo u podelu dotad jedinstvene Crkve“.

Kiril je ukazao i da se pravoslavlje ne sme rukovoditi svetovnim kriterijumima.

Izrazio je uverenost da će se fijaskom završiti pokušaji „nekih političkih snaga da odvoje Ukrajinsku crkvu od Ruske crkve“.

Istovremeno je apelovao na sve arhipastire Ruske crkve da budu jedinstveni ma gde se nalazili sa službom.

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.