Kad Rusi zaplivaju za Časni krst

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Rusi zaplivaju za Časni krst

Pravoslavni vernici u Rusiji takođe obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje, pa je i širom ove zemlje organizovano plivanje za Časni krst.
Širom Rusije, od Moskve do dalekog istoka zemlje, plivalo se za Časni krst. U pojedinim gradovima i uprkos "debelom" minusu.

Prema pisanju ruskih Vesti, jutros se u Moskvi za Časni krst plivalo na više lokacija.
Sektor za civilnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaštitu saopštio je da je širom moskovskog regiona učestvovalo više od 53.000 kupača. Najviše njih, oko 10.000 došlo je na Sveto jezero, a nekoliko hiljada ljudi okupilo se na jezeru Sokoljniki i u Južnom Butovu.
Na Kamčatki su pravoslavni vernici, i pored niske temperature od minus 11 stepeni Celzijusa, zaronili u jezero.  

Prošle godine je u bogojavljenskom plivanju samo u Moskvi učestvovalo 190.000 ljudi, a očekuje se da ove godine broj učesnika premaši 200.000.
Na nivou cele Rusije učestvovaće, prema procenama, bar dva miliona ljudi.
Iako u narodu postoji verovanje da su stanovnici severnijih zemalja, pa tako i Rusije, fizički predisponirani da lakše podnesu kupanje u hladnoj vodi, lakari tvrde da to nije tačno i objašnjavaju u čemu je tajna.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.