Izložba U susret ruskom caru u Bačkom Petrovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2018, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "U susret ruskom caru" u Bačkom Petrovcu

Na dan Sveštenog spomena Svetog Jakova Rostovskog, Srpska Pravoslavna Crkvena Opština kulpinska, Sretenjski manastir iz Moskve i studio „Ruski Car" su sa blagoslovom Episkopa bačkog dr Irineja Bulovića u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu upriličili su svečano otvaranje izložbe fotografija "U susret ruskom caru", u godini kada se navršava 100 - godišnjica mučeničke končine poslednjeg Ruskog imperatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i njegove porodice, koji su i u Ruskoj i Srpskoj Crkvi pribrojani liku svetitelja.

U uvodnom delu prisutne je u ime domaćina, pozdravila direktor "hrama kulture" u Bačkom Petrovcu gospođa Vijera Krstovski ne krijući radost što je ova prelepa izložba upriličena i u slovačkom vojvođanskom pozorištu. Zahvaljujući se organizatorima izložbe, gospođa Krstovski je prisutne ljubitelje i poštovaoce lika i dela Svetog Cara Nikolaja obavestila da će izložba trajati do 20. decembra i da ovu informaciju prenesu svojim prijateljima koji su propustili ovaj svešteni trenutak i da po otvaranju izložbe uživaju u razgledanju prelepih fotografija.

Prisutna blagočestiva gospoda je zatim mogla da čuje dve stare srpske pesme "Oda voždu Karađorđu" i "Oj Moravo" u izvođenju darovitog gajdaša Andreja Janke člana Folklornog ansambla "Vila" iz Novog Sada i dramsko kazivanje pesama Sveti Car Nikolaj i Otadžbina u izvođenju takođe mladog i darovitog Zorana Mitića člana KUD-a "Mitropolit Stefan Sratimirović" iz Kulpina.

Pozdravljajući sve prisutne jerej Lazar Majstorović, paroh kulpinski je posvedočio da je ova prelepa izložba fotografija upriličena i povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srpske Vojvodine Kraljevini Srbiji a u susret obeležavanju 100 godina "hrama prosvete" u Bačkom Petrovcu, Gimnazije "Jan Kolar" sa domom učenika, kao svedočanstvo da je Ljubav jača od mržnje i da je Istina jača od laži.

Paroh kulpinski se potom zahvalio Upravi pozorišta koja je omogućila da se saberemo u ovom prelepom hramu kulture u znak ljubavi i zahvalnosti prema Svetoj Carskoj porodici Romanov, za sve ono što je učinala za našu Otabinu i ujedno da se svešteno podsetimo i naših predaka koji su nam pre 100 godina omogućili da kao narod u slozi i ljubavi živimo u Otadžbini Srbiji.

Zatim se prisutnima obratio gospodin Petar Đurđev direktor istorijskog Arhiva grada Novog Sada, koji je takođe pozdravio sve prisutne i podelio svoju radost što je i Bački Petrovac otvorio vrata srca svoga i poklonio se Svetom Caru Nikolaju i njegovoj porodici u ovoj godini kada proslavljamo nekoliko značajnih jubileja. Pored mnogobrojnih istorijskih činjenica koje govore o žrtvenoj ljubavi Svete Carske porodice Romanov, a o kojoj je malopre prelepo kazivano u pesmi Sveti Car Nikolaj i gde je ta žrtvena ljubav prethodila i stvorila uslove da dođe do prisajedinjenja Kraljevini Srbiji posle održane Velike Narodne skupštine u novembru 1918. godine i prisutne podsetio na reči Svetog Cara Nikolaja iz 1914. godine: "Svi moji napori biće usmereni na očuvanju dostojanstva Srbije,.... Ni u kom slučaju Rusija neće biti ravnodušna prema sudbini Srbije" i naglasio da samo dela ljubavi ostaju i traju.

Ukazujući da izložbu čine crno - bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov koje su podeljene u nekoliko tematskih celina, koje s jedne strane svedoče o harmoniji unutar njihove porodice bez obzira na pakao kroz koji su prolazili, za razliku kada je danas ta harmonija što iz opravdanih što iz neopravdanih razloga narušena. S druge strane možemo na ovim fotografijama da vidimo da je Sveta porodica Romanov uvek bila spremna da se stavi u službu za dobro svoga naroda koje svedoče, naglasio je gospodin Đurđev, da je Sveta Carska porodica svoju veru u Boga živoga svedočila delima i izložbu proglasio otvorenom.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.