Iz Moskve stigao BRUTALAN odgovor Britaniji: Srbi nakon bombardovanja i otimanja Kosova imaju drugačije mišljenje od Džonsona

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Moskve stigao BRUTALAN odgovor Britaniji: Srbi nakon bombardovanja i otimanja Kosova imaju drugačije mišljenje od Džonsona

Žestoke kritike

Ambasada Ruske Federacije u Londonu je odgovorila na članak britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona o "ilegalnoj aneksiji Krima" i tvrdnji da je reč o "prvoj nasilnoj promeni granica od 1945. godine u Evropi".

Pročitajte i:

U svom tekstu, "Aneksija Krima, četiri godine kasnije", objavljenom na sajtu britanske vlade, Džonson poziva da se nastave sankcije prema Moskvi, "dok teritorija Krima bude pod kontrolom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kremlja, a takođe dok ne bude poštovan sporazum iz Minska".

Reakcija ruske diplomatske misije usledila je dan kasnije.

- Žalosno je što ovaj članak ne pominje četvrtu godišnjicu državnog udara u Kijevu, koji je podržao Zapad, a posebno Ujedinjeno Kraljevstvo, tokom kojeg je Ustav Ukrajine bio ozbiljno prekršen, kao i sporazumi između predsednika Janukoviča i opozicije, posredstvom Nemačke, Francuske i Poljske -  navodi se u saopštenju.

Podsetimo, juče je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson saopštio da je Krim "prva nasilna promena granica u Evropi posle 1945. godine".

- Dozvolite da Vas podsetimo da je pravo naroda na samoopredelenje sadržano u Povelji UN-a, Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima iz 1966. godine, kao i u Deklaraciji o principima međunarodnog prava 1970. godine - navodi ambasada Rusije u Londonu. Takođe je naglašeno da je volja naroda glavni kriterijum demokratskog procesa.

- Što se tiče britanskog iskustva , Bregzita, Foklandskih ostrva, Gibraltara ili Škotske, u tom pogledu je veoma indikativno - dodaje se u saopštenju ambasade Rusije.

Druga stvar. Bile su reči britanskog ministra o "prvoj nasilnoj promeni granica od 1945. godine u Evropi". Verujemo da srpski narod ima drugačije mišljenje o ovom pitanju", saopštili su diplomatski predstavnici Rusije.

- Punih 78 dana 1999. godine bombardovanja teritorije Jugoslavije zapravo ju je uništilo kao državu, te je silom (bez referenduma) Kosovo odvojeno od Srbije.

Treća stvar je izjava da je Rusija prekršila obavezu da poštuje ukrajinske granice utvrđene Budipeštanskim memorandum iz 1994. godine. "Prvo, dezintegracija Ukrajine, njenog teritorijalnog integriteta je rezultat unutrašnjih procesa i demokratskog rešenja Krimskog stanovništva. Drugo, u Budimpešti se Ukrajina obavezala da će se boriti protiv agresivnog nacionalizma i šovinizma. To obećanje je očigledno prekršeno, a takođe, nismo videli nikakvu posebnu reakciju Velike Britanije, koja je i dalje jedan od garanta Budimpeštanskog memoranduma", navodi se u saopštenju.

Ruska ambasada takođe je podsetila Džonsona da su strane u Minskim sporazumima - Kijev, Donjeck i Lugansk, i da oni imaju odgovornost za realizaciju.

- Verujemo da su britanske vlasti konačno promenile svoj odnos prema onome što se dešava u Ukrajini. U suprotnom, stalne optužbe protiv Rusije će nastaviti da podstiču politiku Kijeva, svakako osuđenu na propast - rezimira ambasada Rusije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.