Idemo u Putinov brlog, to je kockanje

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 11:36

"Idemo u Putinov brlog, to je kockanje"

Francuski predsednik Emanuel Makron leti u Moskvu u riskantnom diplomatskom potezu tražeći od Vladimira Putina da se obveže da smanji napetosti oko Ukrajine.

Makron je protekle sedmice obavio frenetični niz telefonskih razgovora sa zapadnim saveznicima, Putinom i ukrajinskim predsednikom.

Nakon toga u utorak će posetiti Kijev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulažući veliki politički kapital u misiju koja bi se mogla pokazati neugodnom vrati li se praznih ruku.

"Idemo u Putinov brlog, na mnogo načina to je riskantno kockanje" rekao je izvor blizak Makronu za Rojters.

Rusija je nagomilala oko 100.000 vojnika pored Ukrajine i zahteva sigurnosne garancije od NATO-a i SAD-a, te da NATO nikada ne primi Ukrajinu kao članicu.

Dva izvora bliska Makronu rekla su da je jedina svrha njegove posete da kupi vreme i zamrzne situaciju nekoliko meseci, barem do "Super aprila", izbora u Evropi - u Mađarskoj, Sloveniji i ključno za Makrona, u Francuskoj.

Francuski vođa, koji je zaradio reputaciju po jako praćenim diplomatskim pohodima otkad je preuzeo vlast 2017. proteklih pet godina pokušao je oboje, nagovarati Putina i suprotstavljati mu se.

Njegovi su napori rezultirali bliskim dijalogom s ruskim liderom kao i bolnim neuspesima.

Ubrzo nakon što je izabran, Makron je prostro crveni tepih za Putina do Versajske palate, ali i posetu je iskoristio da javno kritiikuje rusko mešanje za vreme izbora.

Dve godine kasnije njih dvojica su se sastali u letnoj rezidenciji francuskog predsednika.

Ali Makronove mnoge uvertire nisu spriječile rusko zadiranje u tradicionalne francuske sfere uticaja u Africi, što je kulminiralo krajem prošle godine dolaskom ruskih plaćenika u Mali.

Zemlje istočne Evrope koje su decenijama patile pod sovjetskom vlašću kritkovale su Makronov kooperativni stav prema Rusiji, sumnjičavi prema Makronovim pričama o pregovorima o "novom evropskom sigurnosnom poretku" s Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.