HeliRussia 2022: Rosteh predstavio nove verzije helikoptera Ansat, motore VK-650V i VK-1600V i bespilotnu letelicu BAS-200

Izvor: TangoSix.rs, 25.Maj.2022, 10:01

HeliRussia 2022: Rosteh predstavio nove verzije helikoptera Ansat, motore VK-650V i VK-1600V i bespilotnu letelicu BAS-200

U periodu od 19. do 21. maja u Moskvi je, i pored rata u Ukrajini, u organizaciji ruskog Ministarstva industrije i trgovine, održana tradicionalna Međunarodna izložba helikopterske industrije HeliRussia 2022. Ruska vazduhoplovna industrija je, pod okriljem Državne korporacije Rosteh, prikazala gotovo sva svoja dostignuća kada je u pitanju razvoj helikoptera.
Nama su svakako najinteresantnije vesti vezane su za laki višenamenski >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << helikopter Ansat koji na ovim prostorima koristi Helikopterska jedinica Specijalne antiterorističke jedinice Republike Srpske.
Tokom sajma, direktor kompanije Rosoboroneksport Aleksandar Mihejev kazao je da Rusija ipak radi na isporuci Kamova 31. Ova izjava je reakcija na prvobitne izveštaje iz Indije da je ovaj posao ugrožen zbog sankcija Rusiji. Mihejev je takođe potvrdio da je, uprkos svemu, Rosoboroneksport (ruska državna kompanija za promociju i izvoz naoružanja) na putu da isporuči preko 200 helikoptera do 2025. godine u ukupnoj vrednosti od 3 milijarde dolara i da se pregovara o dodatnih 120 novih letelica koje tek treba da budu ugovorene.
Korporacija Rosteh saopštila je da kompanija JSC ODK Klimov koja ulazi u njen sastav, radi na razvoju motora VK-650V koji će na Ansatu, Ka-226T i drugim helikopterima zameniti strane motore. U helikopteru Ansat pogonsku grupu trenutno čine dva gasoturbinska motora Pratt & Whitney PW207K, dok Ka-226T ima dva francuska Safran Arrius 2G1.
Motorom VK-650V biće opremljeni helikopteri Ansat i Ka-226T / Foto: Rosteh Kako je navedeno, do sada je za motor VK-650V urađen dodatak projektnom zadatku, kao i da se finalizuju rasporedi koordinacije helikoptera i motora. Za dalji razvoj motora biće primenjena najsavremenija tehnologija tzv. ‘‘digital twin‘‘ koja omogućava HPC (high-performance computing), razvoj sistema upravljanja, simulaciju terenskih uslova i optimizaciju automatizovane razmene podataka i obradu podataka.
– Uzimajući u obzir široke mogućnosti primene VK-650V, testovi na ispitnom stolu biće izvedeni na prototipovima koji imaju motore sličnih karakteristika. Ove godine helikopteru Ansat za raspoređivanje sistema moramo da obezbedimo modele u razmeri 1:1, sledeće godine moramo da isporučimo motore za letna ispitivanja. U 2024. godini planiramo da dobijemo sertifikat tipa za domaći turbovratilni motor za helikoptere Ansat i Ka-226T – rekao je Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora Državne korporacije Rosteh.
Prednosti VK-650V uključuju modularnu konstrukciju, dug životni vek motora i digitalni automatski regulacioni sistema tipa FADEC. Motor je pogodan za različite tipove jednomotornih i dvomotornih višenamenskih helikoptera, a u toku su njegova inženjerska ispitivanja.
Razvoj motora u klasi 500-600 KS pokrenula je 2019. godine korporacija UEC (ODK), a glavnu ulogu u razvoju motora ima kompanija JSC ODK Klimov. Demonstrator motora je napravljen 2020. godine, prvo startovanje sa paljenjem u komori za sagorevanje izvršeno je januara 2021. godine, a prvi prototip motora je takođe proizveden prošle godine.
Ruska Nacionalna vazduhoplovna ambulantna služba naručila je 37 Ansata u varijanti sa digitalizovanim kokpitom / Foto: Ruski helikopteri Holding kompanija ‘‘Ruski helikopteri‘‘ Državne korporacije Rosteh prikazala je na HeliRussia 2022 ambulantnu i poslovnu verziju helikoptera Ansat. Bio je izložen modernizovani ambulantni Ansat koji je isporučen Nacionalnoj vazduhoplovnoj ambulantnoj službi koji je sada opremljen tzv. ‘‘staklenim kokpitom‘‘. Integrisanu radio-elektronsku opremu proizvodi koncern Radio-elektronske Tehnologije. Prvi modernizovani ambulantni Ansati su već u službi u većem broju ruskih gradova i regiona. Kako ističu iz Rosteha, zbog priprema za poletanje koje veoma kratko traju, a što je vrlo važno za hitnu medicinsku evakuaciju, Ansat je efikasna vazdušna ambulanta.
Na međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS-2021, Kazanjska fabrika helikoptera i Nacionalna vazduhoplovna ambulantnaj služba potpisali su ugovore za 66 helikoptera od kojih su 29 Mi-8MTV-1, a tu je i 37 Ansata. Sanitetska služba Rosteh-a je do danas dobila 24 helikoptera od kojih 10 Mi-8 i 14 Ansata. Razvoj regionalne vazduhoplovne ambulantne službe deo je Nacionalnog projekta zdravstvene zaštite.
Motor VK-1600V će svoju primenu imati na helikopteru Ka-62 / Foto: Rosteh Na HeliRussia 2022 prikazan je još jedan novi ruski motor za helikoptere koji se nalazi u razvoju. Reč je o motoru VK-1600V za helikopter Ka-62, a Rosteh je saopštio da je uspešno izvršio program njegovog ispitivanja. Kako je navedeno, do sada je izvedeno 25 uspešnih pokretanja demonstratora motora i da se ispitivanja nastavljaju.
U toku ispitivanja sproveden je eksperimentalni radni paket koji su podrazumevali podešavanje pokretanja motora, provera zajedničkog funkcionisanja jedinica i sistema u različitim režimima, procena dobijenih parametara radi provere usaglašenosti sa specifikacijom proizvoda. Inženjerski testovi su potvrdili usklađenost motora sa karakteristikama prve faze podešavanja. Zabeležen je stabilan rad kompresora, stabilno paljenje komore za sagorevanje, usklađenost nivoa vibracija sa utvrđenim standardima.
– U bliskoj budućnosti biće nastavljena ispitivanja demonstracionog motora sa poboljšanim elementima konstrukcije, a njegov rad biće proveren u okviru autonomnih postrojenja. Pored toga, ove godine godine planiramo da proizvedemo prve uzorke za sertifikacione testove – rekao je Vselovod Jelisejev, generalni direktor kompanije JSC ODK Klimov.
Motor VK-1600V je konstruisan za ugradnju na višenamenske i specijalne helikoptere sa poletnom masom koja se kreće od 5 do 8 tona, a prvu primenu ovaj motor imaće na helikopteru Ka-62. Konstrukcija motora omogućuje dalji razvoj različitih modifikacija (uključujući i upotrebu na bespilotnim letelicama, i kao pogonska grupa lakih putničkih i regionalnih teretnih aviona) i proširenje asortimana motora familije VK-1600V.
Snaga motora prilikom poletanja iznosi 1400 KS, u slučaju kvara motora, snaga motora može biti 1750 KS koja može trajati 2,5 minuta. Specifična potrošnja goriva prilikom poletanja je 200 g/KS-h, a motor ima elektronski sistem automatske kontrole (FADEC). Automatska regulaciona i upravljačka jedinica BARK-15V ima dvokanalnu arhitekturu, komapktne dimenzije, kombinuje funkcije instrumentacije i upravljanja sistemima motora, i ima funkcije dijagnostike i otklanjanja kvarova. VK-1600V ima pokazatelji visoke pouzdanosti i isplativosti.
Bespilotni helikopter BAS-200 korišćen je za istraživanje gravitacije u vazduhu / Foto: Rosteh ‘‘Ruski helikopteri‘‘ su na HeliRussia 2022 predstavili i bespilotni helikopterski vazduhoplovni sistem BAS-200 koji je, kako se navodi, pogodan za izvođenje pirokog spektra operacija kao što su osmatranje, isporuka tereta, traganje i spasavanje kao i poljoprivredni radovi. Maksimalna poletna masa letelice je 200 kg, masa korisnog tereta je do 50 kg, maksimalna brzina je 160 km/h, može ostati u vazduhu do 4 sata, vrhunac leta je do 3900 m.
BAS-200 čiji razvoj projekta i letna ispitivanja sprovodi Nacionalni centar za helikoptersko inženjerstvo biroa Mij i Kamov, trenutno prolazi kroz ciklus letnih ispitivanja, a letelica je prilagođena različitm vremenskim uslovima. U decembru 2021. godine obavljena je serija probnih testova tokom kojih je prvi put obavljeno istraživanje gravitacije u vazduhu pomožu bespilotne letelice. Testovi su izvedeni zajedno sa stručnjacima Aerogeofizike i centra za istraživanje i razvoj Gazpromnjefta, i potvrdili su opštu mogućnost izvođenja merenja gravitacije u vazduhu sa novom generacijom vazdušnih gravimetara koji koriste bespilotne letelice kao nosače.
The post HeliRussia 2022: Rosteh predstavio nove verzije helikoptera Ansat, motore VK-650V i VK-1600V i bespilotnu letelicu BAS-200 appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.