Haftar napustio pregovore u Moskvi, nastavljeni sukobi u Libiji

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haftar napustio pregovore u Moskvi, nastavljeni sukobi u Libiji

Komandant Libijske narodne armije Halifa Haftar napustio je pregovore o mirovnom sporazumu između zaraćenih strana u Libiji, koji su se održavali u Moskvi.
Haftar je napustio pregovore bez potpisivanja sporazuma, javio je Tas, pozivajući sa na rusko ministarsto spoljnih poslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ministar Sergej Lavrov je rekao da je međunarodno priznata vlada na zapadu, premijera Fajeza el Saradža, potpisala sporazum.
Sinoć je objavljeno da je Haftar zatražio "više vremena za razmišljanje"
U međuvremenu su počeli oružani sukobi na jugu Tripolija, a u saopštenju objavljenom na lokalnoj televiziji, Haftarova vojska je proglasila spremnost i opredeljenje za pobedu.   
Pregovori zaraćenih strana u Libiji održani su uz posredstvo Rusije i Turske. Te dve zemlje su pozvale strane da okončaju rat i otvore put pronalasku rešenja kojim će se stabilizovati situacija u Libiji.
Libija je već devet meseci razapeta između dve strane.
Na istoku glavnu reč vodi Libijska nacionalna armija, predvođena generalom Haftarom – koga podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je na zapadu međunarodno priznata vlada premijera Fajeza el Saradža sa sedištem u Tripoliju, koju vojno podržava Turska.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.