Gutereš: Mir i bezbednost u svetu zavise od mogućnosti Rusije i SAD

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2017, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš: Mir i bezbednost u svetu zavise od mogućnosti Rusije i SAD

Svet ne može sebi da priušti da Sjedinjene Američke Države i Rusija budu u svađi, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u intervjuu za Sputnjik.

On je dodao da su odnosi Moskve i Vašingtona trenutno „složeni“ i da postoji mnogo problema.

„Ali apsolutno verujem da mir i bezbednost u svetu u velikoj meri zavise od mogućnosti te dve zemlje, tih ključnih stubova međunarodne zajednice, da budu u produktivnom dijalogu i postignu međusobno razumevanje u brojnim oblastima. Svet ne može sebi da priušti da takve velike, moćne i važne zemlje poput SAD i Rusije budu u svađi“, naglasio je Gutereš.

On nije isključio mogućnost posete Rusiji.

„To se može dogoditi u bilo kojem trenutku“, rekao je on, komentarišući mogućnost svoje posete Rusiji.

Prema njegovim rečima, između Rusije i Ujedinjenih nacija postoji tesna saradnja na svim nivoima.

„Rusija je uvek pružala veliku podršku kao država-osnivač Ujedinjenih nacija. To je zemlja koja podržava multilateralni pristup u današnjem svetu. Saradnja sa Rusijom jedan je od mojih očiglednih ciljeva“, istakao je Gutereš.
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.