Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonija: Sovjetski Savez nas nije oslobodio, već nas je okupirao skoro 50 godina

  Ministarstvo spoljnih poslova Estonije izrazilo je nezadovoljstvo zato što su ruske diplomate objavile dokumente o oslobađanju te zemlje od strane sovjetskih trupa.
Talin navodi da su informacije koje je Moskva objavila 22. septembra na Tviteru „istorijski netačne“. „Republika Estonija nije učestvovala u Drugom svetskom ratu i stradala je i od nacističke Nemačke i od sovjetske okupacije. Sovjetski Savez nije oslobodio Estoniju, već nas je okupirao skoro 50 godina“, naglasila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Estonije, prenose RIA Novosti. Ranije je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Rejnsalu izjavio da Talin ima pravo da zahteva od Rusije obeštećenje za štetu od „sovjetske okupacije“. Međutim, rukovodstvo Rusije je više puta izjavljivalo da ne može biti govora o sovjetskoj okupaciji baltičkih država. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je arhivske dokumente prema kojima je lokalno stanovništvo pomagalo Crvenoj armiji da oslobodi Estoniju 1944. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.