Državljanin SAD osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 11:30

Državljanin SAD osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže

Sud u Moskvi osudio je državljanina SAD Pola Vilana, koji poseduje i irski, kanadski i britanski pasoš, na 16 godina zatvora zbog špujunaže. Istraga je tvrdila da je uhvaćen na delu, nakon što je dobio tajne podatke pre dve godine, prenosi RT.
Deo saslušanja održan je iza zatvorenih vrata.

Vilan je poslat na izdržavanje kazne u zatvor u kome se primenjuju stroge mere bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Odbrana će, kako se navodi, uložiti žalbu na presudu, a Vilan je tvrdio da je suđenje političko.
U optužnici se navodi da je Vilan, koji je često posećivao Rusiju dobio usb disk sa podacima aktivnih operativaca FSB-a od jednog pripadnika tajne službe 2018.
Uhapšen je tokom sastanka u jednom hotelu u Moskvi.
Odbrana je insistirala na tome da je Vilan verovao kako je dobio disk sa fotografijama sa događaja na kome je bio sa prijateljem iz Rusije, a ne tajne podatke.
Njegovi advokati, konstatno su tvrdili da je Vilan žrtva nagodbe.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.