Doneta najstroža mera  zaključavanje; oborena dva rekorda; zatvaraju se škole, kafići, restorani

Izvor: B92, 28.Okt.2021, 16:47

Doneta najstroža mera " zaključavanje; oborena dva rekorda; zatvaraju se škole, kafići, restorani

Moskva je danas uvela svoje najstrože mere zaključavanja od juna 2020.

Bolnice se suočavaju s rastućim talasom zaraženih koronavirusom, a zemlja sa rekordnim dnevnim brojem umrlih u pandemiji.

Rusija je danas prijavila 1.159 smrtnih slučajeva od kovida 19 za poslednja 24 sata, što je ponovni rekord tokom pandemije, u rastućem talasu novih slučajeva koji su primorali vlasti da uvedu delimične mere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << karantina.

Ruski krizni štab za kovid 19 prijavio je i 40.096 novih infekcija, u poređenju sa 36.582 dan ranije, što je takođe novi dnevni rekord, prenosi TAS.

Suočene sa pogoršanjem stope zaraze i sporom vakcinacijom, vlasti će ove nedelje uvesti strože mere u pokušaju da obuzdaju širenje pandemije, pa će od 30. oktobra do 7. novembra biti na snazi plaćeni neradni dani.

Tokom neradnih dana u gradu će biti obustavljen rad svih preduzeća i organizacija.

Izuzetak će biti institucije koje obezbeđuju funkcionisanje prestoničke infrastrukture, preduzeća kontinuiranog ciklusa, a od uslužnih delatnosti biće otvorene samo prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke i prodavnice osnovnih proizvoda, prenosi Interfaks.

Neće raditi restorani, kafići, kozmetički saloni, spa i saloni za masažu, solarijumi, kupatila i saune, sportski kompleksi, fitnes klubovi i bazeni. Zatvorene su i hemijske čistionice, perionice veša, organizacije koje pružaju lične usluge, prodavnice guma i auto-servisi.

Moskovski školarci od 28. oktobra do 7. novembra neće ići u školu, neće raditi ni vrtići, ali će za decu koja nemaju sa kim da ostanu kod kuće biti organizovane dežurne grupe.

Većina ruskih univerziteta koji se nalaze u Moskvi od 28. oktobra do 7. novembra obavljaće nastavu onlajn.

Pozorišta i muzeji će tokom neradnih dana nastaviti da primaju posetioce, ali pod uslovom da prostorije ne budu popunjene više od 50 odsto i uz primenu kju-ar kodova i zaštitnih maski.

Međutim, bioskopi, koncertne dvorane, objekti za zabavu, biblioteke i cirkusi će biti zatvoreni.

Neće se održavati ni masovne kulturne, zabavne, sportske, rekreativne i druge aktivnosti. Izuzetak su događaji koji se održavaju po odluci državnih organa ili u dogovoru sa moskovskim institucijama.

Jedan od razloga nastavka velikog broja slučajeva u hladnijim mesecima je i slaba vakcinacija stanovništva.

U Rusiji je potpuno vakcinisan tek svaki treći stanovnik.

Potpuno vakcinisano stanovništvo oseća se "kažnjeno zbog neodgovornog ponašanja onih koji nisu primili vakcinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.