Defile pitomaca Vojne akademije i potomaka oslobodilaca Beograda

Izvor: RTS, 20.Okt.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Defile pitomaca Vojne akademije i potomaka oslobodilaca Beograda

Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu danas je obeleženo i memorijalnim defileom "Pobeda slobode", tokom kojeg se od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija" sa vojnog kamiona puštala radio-drama "Slobodni Beograd".
Počasni vod pitomaca Vojne akademije Vojske Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formirao je kolonu u kojoj su bili zamenik gradonačelnika Goran Vesić, drugi predstavnici Grada, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, kao i brojni građani.

Trideset diplomaca nosilo je replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, a potomci onih koji su živote dali za oslobođenje Beograda pre 75 godina nosili su i slike svojih slavnih predaka.
Radio drama "Slobodni Beograd", koja je puštana sa vojnog kamiona tokom defilea nastala je po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Vladimira Putnika, predstavlja rekonstrukciju oslobađanja prestonice Srbije, u kojoj se osim radio stanice Moskva i London, javlja i Radio Beograd.
U drami je korišćen dokumentarni radio materijal, a scene su napisane prema uspomenama partizanske doktorke Saše Božović, partizanke Dane Milošević i prema knjigama "Razgovori Aleksandra Saše Nenadovića sa general-lajtnantom Kočom Popovićem" i "Uspomene generala Peke Dapčevića".
Vesić: Sećanjem ukazujemo koliko je važna sloboda
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je u izjavi za medije da Grad Beograd šestu godinu zaredom s ponosom organizuje memorijalni defile "Marš pobednika", sećajući se tako svih onih koji su dali svoje živote u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu.
Podsetio je na obnavljanje obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu od 2014. godine, navodeći da je odlukom Skupštine grada Beograda ove godine ozvaničena manifestacija "Dani pobede", kojom su objedinjeni datumi oslobođenja glavnog grada u dva svetska rata.
"Podsećamo se događaja iz naše istorije, jer sećanjem na one koji su dali živote sebi ukazujemo na to koliko je važna sloboda i koliko treba da je čuvamo. Posebnost obeležavanja 'Dana slobode' jeste to što je u školama jedan čas posvećen važnim datumima naše istorije, 20. oktobru i 1. novembru, kako bi deca naučila šta se sve dešavalo u prošlosti i kakve smo sve žrtve dali da bismo danas bili slobodni", rekao je Vesić.

U ime Grada Beograda, događaju su, između ostalih, prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Marko Stojčić i član Gradskog veća Fadil Eminović.
Po završetku memorijalnog defilea, na Trgu Republike, ruski nacionalni ansambl "Aleksandrov" održao je koncert povodom 75 godina od oslobađanja Beograda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BEOGRAD ZAHVALIO OSLOBODIOCIMA: Održan memorijalni defile, otkrivena spomen ploča crvenoarmejcima i položeni venci u park Aleksandrov (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 20.Okt.2019

Počasni vod pitomaca Vojne akademije Vojske Srbije formirao je kolonu u kojoj su bili građani i zvaničnici Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu danas je obeleženo i memorijalnim defileom "Pobeda slobode", tokom kojeg se od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija"...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.