Bivši američki marinac osuđen zbog špijunaže u Rusiji

Izvor: VOA, 15.Jun.2020, 11:29

Bivši američki marinac osuđen zbog špijunaže u Rusiji

Sud u Rusiji proglaiso je bivšeg američkog marinca Pola Vilana krivim da je špijunirao za SAD i osudio ga na 16 godina zatvora. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, pa mnoge američke diplomate ocenjuju da nije bilo fer, prenosi Rojters. Pol Vilan, koji osim američkog ima i britansko, kanadsko i irsko državljanstvo, u zatvoru je od decembra 2018. kada ga je uhapsila ruska federalna bezbednosna služba. Moskva tvrdi da je kod Vilana pronađen fleš drajv sa poverljivim informacijama. Vilan negira krivicu i tvrdi da mu je namešteno. Diplomate SAD su slučaj označile kao "značajnu prepreku" u poboljšanju već loših odnosa Amerike i Rusije i tražili da Vilan bude pušten jer tvrde da nema dovoljno dokaza. Američki ambasador u Rusiji Džon Saliven ocenio je da će presuda Vilanu naštetiti odnosima Moskve i Vašingtona. Vilanovi advokati su preneli da će on biti deo dogovora o razmeni zatvorenika koji uključuje i Rusa zatvorenog u SAD.      

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanac osudjen u Rusiji na 16 godina zatvora za špijunažu

Izvor: Beta, 15.Jun.2020

Ruski sud osudio je danas Amerikanca Pola Vilana na 16 godina zatvora za špijunažu.Sudija je rekao da će taj 50-ogodišnji bivši marinac služiti kaznu u zatvoru maksimalne bezbednosti.Vilan koji je bio prisutan u sudu odmah je rekao da će se žaliti na presudu i da se radi o prividu sudjenja, preneo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.