Belorusija postigla sporazum s Rusijom o ograničenom snabdevanju naftom

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jan.2020, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija postigla sporazum s Rusijom o ograničenom snabdevanju naftom

Belorusija je postigla sporazum sa Rusijom o ograničenom snabdevanju naftom pošto je Moskva ove nedelje prestala da isporučuje Minsku taj energent, dok su pregovori dve susedne zemlje o dubljoj ekonomskoj integraciji u zastoju.

Državna beloruska naftna kompanija Belneftekim saopštila je danas da su rafinerije u Belorusiji počele da dobijaju prve isporuke nafte, dovoljne da se obezbedi "neprestan rad rafinerija u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zemlji u januaru 2020. godine".

Ruska kompanija Transnjeft, koja upravlja ruskim naftovodima u Belorusiji potvrdila je ranije danas da će toj zemlji prebaciti 133.000 tona nafte.

U saopštenju Belneftekima navodi se da će nafta biti isporučena po sniženoj ceni, dok se pregovori o nastavku redovnog uvoza nastavljaju.

Rusija je prestala da snabdeva Belorusiju naftom posle 31. decembra, pošto dve zemlje nisu uspele da se dogovore oko cena nafte za 2020. godinu, usred zastoja pregovora o produbljivanju međusobnih ekonomskih veza.

Suspenzija isporuke nije uticala na transport ruske nafte u Evropu niti na dostavu prirodnog gasa, ali je imala posledice po Belorusiju koja više od 80 odsto energetskih potreba zadovoljava iz Rusije.

Kremlj je nedavno povećao pritisak na Belorusiju, dizanjem cena energenata i smanjenjem novčane pomoći Minsku. Ruski zvaničnici navode da Minsk treba da prihvati bližu ekonomsku integraciju ako želi i dalje da dobija ruske energente po povlašćenim cenama.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, u decembru su održali dve runde pregovora, ali nisu postigli dogovor o bližim vezama ni o cenama nafte i gasa.

Dok Putin navodi da Rusija nije spremna da daje energente po povlašćenim cenama bez dublje ekonomske integracije s Belorusijom, Lukašenko insistira da neće prihvatiti integraciju dok ne budu rešena pitanja oko snabdevanja naftom i gasom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.