Od plesa sa Putinom do otkazane posete zbog špijuna

Izvor: B92, 09.Nov.2018, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od plesa sa Putinom do otkazane posete zbog "špijuna"

Beč -- Austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel udala se u avgustu. Na venčanju je plesala sa Putinom. Upravo je ona danas otkazala posetu Moskvi.

Sredinom avgusta Karin Knajsel se udala, a ples sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na tom događaju podigao je obrve širom Evrope.

Taj potez nije baš prošao sjajno u Evropi s obzirom da je došao u trenutku kada je Evropa bila ljuta na Rusiju zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Engleskoj.

Međutim, sada je Austrija ta koja je uznemirena zbog novog “špijun“ skandala, a austrijska vlada je saopštila da se planirano putovanje Knajsel u Rusiju, zakazano za naredni mesec, otkazuje i pozvala ruskog predstavnika spoljnih poslova na razgovor, piše “Vašington post“.

Austrijski zvaničnici objavili su da se otkrili da je penzionisani vojni oficir špijunirao za Rusiju nekoliko decenija, počevši devedesetih pa sve do ove godine. List “Krone“ objavio je da je vojnom zvaničniku isplaćena suma u iznosu od 340.000 dolara za poverljive detalje o autrijskim vazduhoplovnim snagama i artiljeriskim sistemima. Ako se utvrdi da je kriv, mogao bi da provede dve godine u zatvoru.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je na konferenciji za novinare da ako se utvrdi da je to tačno, to neće popraviti ionako zategnute odnose između Rusije i Evropske unije.

“Špijunaža je neprihvatljiva“, rekao je Kurc.

Karin Knajsel je takođe upozorila da ako se sumnje austrijske vlade uspostave kao tačne, to će staviti “ozbiljno breme na bilateralne odnose Austrije i Rusije“.

Rusija je porekla da išta zna u vezi sa ovim špijunom i pozvala austrijskog ambasadora u Moskvi na razgovor kako bi pružio objašnjenje. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Austrija krši norme međunarodne komunikacije i sprovodi “megafon diplomatiju“ iznoseći optužbe u javnost tako brzo.

“Optuže nas u javnosti i onda zahtevaju javno objašnjenje o stvari o kojoj mi ne znamo ništa“, rekao je Lavrov.

Ovaj “diplomatski rat“ mogao bi da bude ključna tačka u odnosima Rusije i nove austrijske vlade, piše “Vašington post“. Beč je ranije iskazivao neutralnost kada je spoljna politika u pitanju i pokušavao da održi odnose sa obe strane, Rusima sa jedne, i saveznicima iz EU sa druge. Međutim, kada je koalicija Narodne partije desnog centra i Slobodarske partije krajnje desnice dobila kontrolu nad vladom prošle godine, Austrija je donela nekoliko odluka koje su, činilo se, bile bliže Moskvi.

Nedugo nakon što su Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani u Solsberiju u Engleskoj, mnoge zemlje Zapadne Evrope proterale su ruske diplomate. Austrija nije i čvrsto se založila proiv sankcija Rusiji.

Sebastijan Kurc je takođe zauzeo stavove o migracijama i drugim problemima koja se tiču Evrope, a koji su suportnost zalaganjima nekim velikim evropskim liderima, kao što je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Austrija je bila veza između Moskve i Vašingtona, bila je opcija i za susret Trampa i Putina, ali je umesto nje odabrana Finska. Austrijski ministar odbrane Mario Kunasek rekao je da je skandal o špijunaži ugledao svetlost dana tek pre nekoliko nedelja, a kako piše bečki “Standard“. za to su zaslužžne nemačke obaveštajne agencije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BUKTI DIPLOMATSKI RAT IZMEĐU RUSIJE I AUSTRIJE: U avgustu je Putin kod nje bio na svadbi, a danas je ona otkazala posetu Moskvi

Izvor: Večernje novosti, 10.Nov.2018, 01:19

Austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel udala se u avgustu. Na venčanju je plesala sa Putinom. Upravo je ona danas otkazala posetu Moskvi. Austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel udala se u avgustu. Na venčanju je plesala sa Putinom. Upravo je ona danas...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.