AMERIKANCI DOBIJAJU NOVU BAZU U EVROPI: Sporazum je potpisan, kakav će biti odgovor Moskve?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021, 14:50

AMERIKANCI DOBIJAJU NOVU BAZU U EVROPI: Sporazum je potpisan, kakav će biti odgovor Moskve?

Američkim oružanim snagama biće dozvoljeno da postave svoje objekte na tri aerodroma i u mornaričkoj bazi

Sjedinjene Američke Države i Norveška potpisale su u petak revidirani sporazum kojim se američkoj vojsci omogućava da postavi svoje objekte na norveškom tlu, navodi se u saopštenju iz Norveške.

.

Međutim, Norveška je precizirala da sporazum ne predviđa uspostavljanje vojnih baza u zemlji.

Norway to Allow U.S. Military to Build >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << on Its Soil in New Accord | World News | US News https://t.co/QLn7YZprGK

— David Soiza (@SoizaDavid) April 16, 2021

Pre nego što stupi na snagu, sporazum će morati da ratifikuje norveški parlament.

Do revidiranja sporazuma dolazi nakon što su SAD obavile prvu vojnu vežbu u Norveškoj u februaru u kojoj su učestvovali američki strateški bombarderi B-1.

Manevar je bio namenjen testiranju ratnih aviona na severu Evrope i poboljšanju njihove interoperabilnosti sa saveznicima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova prethodno je reklo da je namera Osla da razmesti američke strateške bombardere u svojoj vazduhoplovnoj bazi u blizini Trondhajma viđena kao još jedan korak ka povećanju vojne aktivnosti u regionu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.