SAD reagovale zbog navoda da su umešane u glasanje u MKD

Izvor: B92, 24.Okt.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD reagovale zbog navoda da su "umešane u glasanje u MKD"

Skoplje -- Američki Stejt department ocenio je nerazumnim i lažnim optužbama Rusije da su SAD bile umešane u nedavno glasanje u makedonskom Sobranju.

Sobranje je glasalo o pokretanju inicijative za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazum, koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula ove godine.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je nedavnim glasanjem u makedonskom Sobranju dato "zeleno svetlo" za pokretanje ustavnih promena u zemlji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Optužbe da su predstavnici američke Ambasade (u Skoplju) bili umešani u procesu glasanja u parlamentu su nerazumne i lažne. Pozdravljamo odluku makedonskog parlamenta da pokrene ustavne promene neophodne za realizaciju Prespanskog sporazuma sa Grčkom. Sjedinjene Države veruju da je taj sporazum istorijska prilika da se promoviše stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu", izjavio je portparol Stejt departmenta u Vašingtonu odgovarajući na pitanje grčkih medija, preneli su mediji u Skoplju.

Kako su peneli grčki mediji, Stejt department ukazuje da oni koji žele da istražuju da su poslanici u Sobranju odluku o pokretanju ustavnih promena doneli sami nakon međusobnih konsultacija. Inače, juče je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo kao potpuno neosnovane i neistinite tvrdnje i kvalifikacije ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa tim glasanjem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.