AMERIČKI OBAVEŠTAJCI PODNELI IZVEŠTAJ: Rusija neće rat, ali i dalje glavni rival, nekoliko stvari ih posebno uzrujava

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2021, 19:41

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI PODNELI IZVEŠTAJ: Rusija neće rat, ali i dalje glavni rival, nekoliko stvari ih posebno uzrujava

Moskva ostaje suparnik u nekoliko sfera

Moskva će tražiti mogućnosti za "pragmatičnu saradnju" sa Vašingtonom pod njenim uslovima i nije zainteresovana za direktan oružani sukob sa SAD, navodi se u godišnjem izveštaju američke obaveštajne zajednice, posvećenom proceni globalnih pretnji.

- Očekujemo da će Moskva tražiti mogućnosti za pragmatičnu saradnju sa Vašingtonom pod njenim uslovima i mi smatramo da Rusija ne želi direktan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sukob sa snagama SAD - navodi se u izveštaju.

Takođe se dodaje da Rusija stvara "veliki, raznovrstan i savremeni" arsenal sa mogućnošću lansiranja nuklearnog oružja.

- Rusija gradi veliki, raznovrstan i moderan arsenal nestrateškog oružja, koje je u stanju da lansira i nuklearne i konvencionalne bojeve glave, jer Moskva smatra da takvi sistemi pružaju mogućnost za obuzdavanje protivnika, kontrolisanje eskalacije potencijalnih neprijateljskih akcija i suprotstavljanje vojsci SAD i saveznika kod njenih granica - precizirano je u dokumentu.

Obaveštajci tvrde da će "Moskva ove godine nastaviti da primenjuje različite taktike kako bi potkopala uticaj SAD, razvila nove međunarodne norme i partnerstva, podelila zapadne zemlje i oslabila zapadne alijanse, i demonstrirala sposobnost Rusije da oblikuje globalne događaje kao glavni igrač u novom multipolarnom svetskom poretku".

Takođe se zaključuje da Rusija ostaje najveća pretnja SAD u sajber-prostoru.

- Smatramo da će Rusija ostati vodeća sajber-pretnja dok poboljšava i koristi svoj potencijal u oblasti špijunaže i uticaja. Rusija nastavlja da cilja kritičku infrastrukturu, uključujući podvodne kablove i kontrolne sisteme industrije u SAD i u zemljama koje su partneri i saveznici SAD. Kompromitovanje takve infrastrukture poboljšava, a u nekim slučajevima može demonstrirati mogućnost Rusije da našteti infrastrukturi u slučaju krize - navodi se u izveštaju.

Pored toga, američka obaveštajna zajednica smatra da će Rusija "u doglednoj budućnosti" ostati najveći i najmoćniji protivnik Vašingtona u sferi oružja za masovno uništavanje, jer "proširuje i modernizuje svoj potencijal nuklearnog oružja i povećava potencijal strateškog i nestrateškog naoružanja".

Rusija ostaje glavni suparnik SAD i u svemiru, dodaje se u izveštaju.

- Rusija će i dalje biti ključni suparnik u svemiru, posedujući široku mrežu izviđačkih, komunikacionih i navigacionih satelita - smatra američka obaveštajna zajednica.

Prema njihovom mišljenju, Moskva se koncentriše na integrisanju mogućnosti u svemiru u svoje odbrambeno i ofanzivno naoružanje, a takođe raspoređuje protivsatelitsko oružje u cilju podrivanja mogućnosti SAD i njihovih saveznika u svemiru.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.