AMERIČKI BEZOBRAZLUK NE POZNAJE GRANICE: Postavili borbeni sistem blizu ruske granice, Moskva mora da reaguje

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 00:29

AMERIČKI BEZOBRAZLUK NE POZNAJE GRANICE: Postavili borbeni sistem blizu ruske granice, Moskva mora da reaguje

Eksperti podsećaju da SAD već godinama razvijaju svoj globalni sistem protivraketne odbrane, što izaziva veliku zabrinutost i protivljenje Rusije i Kine

U Poljskoj je započeto postavljanje američkog sistema protivraketne odbrane "Idžis ašor", što je po oceni ruskih vojnih eksperata direktna pretnja nacionalnoj bezbednosti Rusije. Zbog toga je Rusija prinuđena da investira u modernizaciju nuklearne trijade i pravljenje najnovijih sistema naoružanja.

Američka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << agencija protivraketne odbrane je obelodanila da je instaliranje sistema "Idžis ašor" započeto u selu Redzikovo, u blizini Baltičkog mora na severu zemlje i nedaleko od ruske Kalinjingradske oblasti, dok je ranije objavljeno da je puštanje u rad "Idžisa" u Poljskoj odloženo za 2022. godinu zbog pitanja u vezi sa njihovim raspoređivanjem.

, koje smatraju da to može dovesti do narušavanja globalne strateške ravnoteže snaga i da vodi ka novoj trci u naoružanju. Vašington je, razvijajući svoj globalni sistem, te poteze uvek pravdao navodnom pretnjom koja dolazi od Irana i Severne Koreje, dok Moskva i Peking u takva obrazloženja ne veruju.

- Pojava elemenata američkog sistema protivraketne odbrane u Poljskoj je dugoročan projekat i osmišljen je davno. Podsetiću da je ovo bio prvi ozbiljni "kamen spoticanja" između kolektivnog Zapada i Rusije, kada je sredinom dvehiljaditih najavljeno da će ti elementi biti raspoređeni. Ruska Federacija je insistirala na činjenici da američka protivraketna odbrana ugrožava nacionalnu bezbednost naše zemlje. I to je tačno. Sada smo svedoci nastavka tog rada i sprovođenja te ideje - kaže ruski vojni analitičar Ivan Konovalov.

Američki sistemi PRO upereni protiv Rusije i Kine

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani i zbog toga što Vašington pravi sisteme PRO. Moskva tvrdi da Amerika namerava da obezvredi ruski potencijal nuklearnog obuzdavanja stvaranjem globalnog sistema PRO, a mediji pišu da Vašington planira da uloži 18 milijardi dolara u rakete-presretače kako bi se navodno zaštitile od Irana i Severne Koreje.

Istovremeno, stručnjaci ističu da je je pravi cilj američke PRO — raketno-nuklearni potencijali Rusije i Kine.

Kako ističu eksperti, strahovanja Rusije nisu bez osnova. Prema njihovim rečima, dokaz da američka PRO uopšte nije usmerena na Iran i Severnu Koreju je to što su Amerikanci odbili da naprave sa Rusijom zajednički sistem PRO. Rusija je još početkom dvehiljaditih godina iznela predlog da zajedno rade na takvom sistemu, nakon izlaska SAD iz Sporazuma o PRO.

Osim toga, u Moskvi ističu da sistemi "Idžis" sa lansirnim sistemima Mk-41 mogu biti korišćeni ne samo za presretanje, nego i za lansiranje krstarećih raketa, što te sisteme čini elementom ofanzivnog potencijala Vašingtona.

Eksperti navode da i lokacija tih sistema ukazuje na to da su usmereni protiv Rusije i Kine i da su objašnjenja za Iran i Severnu Koreju neubedljiva.

Američki sistemi PRO raspoređeni su na najboljim mestima — element protivraketne odbrane u Evropi čini mobilni radar AN/TPY-2 u Turskoj i sistemi "Edžis ašor" u Rumuniji i Poljskoj. Istovremeno, baza protivraketne odbrane u rumunskom Deveselu već radi, dok su datumi puštanja u rad sličnih sistema u Poljskoj više puta su odlagani.

Takođe, u Evropi je formirana i pomorska komponenta američkog protivraketnog sistema. Sastoji se od nekoliko razarača sa raketama presretačima "Idžis" i SM-3 u pomorskoj bazi Rota u Španiji.

S druge strane, u SAD su raspoređene 44 rakete-presretači, bazirane u silosima. Elementi američkog sistema protivraketne odbrane u vidu mobilnih sistema "Patriot" raspoređeni su u Kataru, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, a takođe još neke zemlje su ponudile svoje teritorije za razmeštanje radara.

Instalacija u Poljskoj je poslednji deo evropskog raketnog sistema, što, po oceni Kovalova, odgovara i Varšavi koja želi da očuva status glavnog američkog saveznika.

- Više od svega to pozdravlja poljska strana, jer je Poljacima jako važno da sačuvaju status američkog saveznika "broj jedan" u Istočnoj Evropi. Raspoređivanje američkog protivraketnog odbrambenog sistema jedno je od najvažnijih faktora u sprovođenju takve politike - kaže Konovalov.

Jačanje nuklearne trijade

Vojni eksperti smatraju da se Amerika povukla iz Sporazuma o PRO 2002. godine kako bi učvrstila svoju globalnu vojnu dominaciju.

SAD su se jednostrano povukle iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani i od tada je Vašington počeo da raspoređuje širom sveta globalni sistem protivraketne odbrane koji se sastoji od mobilnog i stacionarnog protivraketnog oružja.

Taj dogovor bio je na snazi pune tri decenije i to od oktobra 1972, kada su ga u Moskvi potpisali tadašnji lideri SSSR i SAD Leonid Brežnjev i Ričard Nikson, a zaključen je na neograničen period s pravom da se iz njega povuče svaka od strana.

U skladu sa tim dokumentom, SSSR i SAD obavezali su se da neće raspoređivati protivraketne odbrambene sisteme na teritoriji svojih država i da neće stvarati osnovu za takvu odbranu, osim sistema protivraketne odbrane koji će štititi prestonice i područja u kojima su bazirani silosi sa interkontinentalnim balističkim raketama. Takođe, sporazumom je utvrđena obaveza da se odustane od stvaranja, testiranja i razmeštanja sistema ili elemenata PRO na moru, vazduhu, u svemiru ili na kopnu.

Stručnjaci objašnjavaju da je taj sporazum s jedne strane omogućio obuzdavanje trke u naoružanju, a s druge strane održavao je strateški paritet između SAD i SSSR-a.

Međutim, još od Ronalda Regana Vašington pokušava da zaobiđe ovaj sporazum i poremeti postojeću ravnotežu, stvarajući razne programe i konačno, marta 1999. američki senat je izglasao rezoluciju kojom se poziva na razmeštanje nacionalnog sistema protivraketne odbrane kao elementa politike američke vlade. U leto te godine američki predsednik Bil Klinton potpisuje zakon kojim se ovlašćuje Pentagon da rasporedi elemente ovog sistema kako bi zaštitio celu zemlju od balističkih projektila kada to bude tehnički moguće.

Napori američkih vlasti na kraju su doveli do povlačenja SAD iz Sporazuma o PRO, a iste 2002. godine započeto je stvaranje nacionalnih i regionalnih američkih protivraketnih odbrambenih sistema, pa je osnovana i američka Agencija za protivraketnu odbranu.

Rusija preduzima zaštitne mere protiv američkog protivraketnog sistema odbrane u Evropi, kako bi se bezbednost Rusije održala na neophodnom nivou. Analitičari ističu da je Rusija prinuđena da investira u modernizaciju nuklearne trijade i pravljenje najnovijih sistema naoružanja koji mogu savladati bilo kakve sisteme PRO. Moskva već sada poseduje takve sisteme, među kojima su hipersonični blok "Avangard" i rakete RS-28 "Sarmat".

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.