Bramerc traži reviziju o Perišiću

Izvor: B92, 03.Feb.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc traži reviziju o Perišiću

Beograd -- Tužilaštvo je danas podnelo zahtev Žalbenom veću Međunarodnog suda u kojem traži da ono ponovo razmotri odluku o oslobađanju Momčila Perišića, kaže Serž Bramerc

Tužilaštvo je podnelo zahtev da se ponovo razmotri odluka o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

U zahtevu tvrdimo da se pogrešno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukinuta pravovaljana osuđujuća presuda i kazna od 27 godina izrečena g. Perišiću mora korigovati kako bi se ispravila teška nepravda nanesena desetinama hiljada muškaraca, žena i dece koji su ubijeni ili ranjeni u Sarajevu i Srebrenici i njihovim porodicama, izjavio je tužilac Međunarodnog suda Serž Bramerc.

To što je Tužilaštvo nakon pažljivog razmatranja dostavilo ovaj zahtev direktna je posledica presude u predmetu Šainović, koja je donesena 23. januara 2014. godine, navodi.

U toj presudi Žalbeno veće Međunarodnog suda je nedvosmisleno poništilo pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić prema kojem je "konkretna usmerenost" element odgovornosti za pomaganje i podržavanje. Upravo na tom uslovu "konkretne usmerenosti" Žalbeno veće je ukinulo osuđujuće presude Pretresnog veća za pomaganje i podržavanje i g. Perišić je u žalbenom postupku pogrešno oslobođen, kaže Bramerc.

Od objavljivanja drugostepene presude u predmetu Perišić u februaru 2013. godine, Tužilaštvo je dosledno i energično tvrdilo da uslov "konkretne usmerenosti" nije valjan i da bi trebao biti poništen. Tužilaštvo je dostavilo detaljan podnesak Žalbenom veću u predmetu Šainović, iznoseći argumente da "konkretna usmerenost" nema utemeljenja u međunarodnom običajnom pravu, da je u suprotnosti s doslednom sudskom praksom Međunarodnog suda, da nema koherentnost pravne doktrine i da dovodi u pitanje poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

U presudi Žalbenog veća u predmetu Šainović, Žalbeno veće je prihvatilo naše argumente i zaključilo da je drugostepena presuda u predmetu Perišić u "direktnom i suštinskom konfliktu" s prevladavajućom sudskom praksom i međunarodnim običajnim pravom. Žalbeno veće Specijalnog suda za Sijera Leone je u drugostepenoj presudi u predmetu Tejlor došlo do istog zaključka.

Poništavajući pogrešan zaključak u drugostepenoj presudi u predmetu Perišić, Žalbeno veće je pokazalo svoju nezavisnost, nepristrasnost i sposobnost za kritičko razmišljanje i doprinijelo jačanju sistema međunarodnog pravosuđa i vladavine prava. Tužilaštvo je sada zatražilo od Žalbenog veća da preduzme sledeći korak potreban da bi se ispravila potvrđena greška tako što će ponovo uzeti u razmatranje drugostepenu presudu u predmetu Perišić i odlučiti o Perišićevoj krivičnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici na osnovi ispravnog pravnog standarda, stoji u pisanoj izjavi Bramerca.

Uvažavamo činjenicu da je ponovno razmatranje vanredna mera. Međutim, to je mera na kojoj moramo insistirati. Tužilaštvo je opredeljeno da i dalje koristi sve pravne mehanizme kako bi insistiralo na pravednim ishodima koji ispravno odražavaju krivicu optuženih osoba kojima se sudi pred Međunarodnim sudom. Slažemo se sa sudijom Šahabudenom, koji je u jednom prethodom predmetu pred Međunarodnim sudom napisao da bi "vrata za otklanjanje posledica eventualnog nesumnjivog neostvarenja pravde trebalo držati širom otvorenim u ustanovi čija je misija da donese međunarodnu krivičnu pravdu u region kojem je ona potrebna", naveo je tužilac Međunarodnog suda.

Ponovno razmatranje drugostepene presude u predmetu Perišić pomoći će u ostvarenju pravde za žrtve, što je prvenstveni cilj Tužilaštva, Međunarodnog suda, kao i međunarodnog krivičnog pravosuđa u celini, zaključio je Bramerc.

Nezadovoljan i presudom Markaču i Gotovini, ali ne traži preispitivanje

U istoriji Haškog tribunala ovo nije prvi zahtev za preispitivanje jedne presude, ali do sada ni jedan sličan zahtev niikada nije prošao pred tim sudom.

Zanimljivo je da je tužilac Serž Bramerc svojevremeno tvrdio da je nezadovoljan oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su oslobođeni svake odgovornosti za zločine počlinjene nada Srbima u Krajini u operaciji "Oluja".

Međutim, za razliku od slučaja Perišić gde traži preispitivanje pravosnažne presude, nikada nije tražio da i presuda hrvatskim generalima, na isti način, bude preispitana.

Perišićev branilac advokat Novak Lukić smatra da zahtev ne bi trebalo da bude uvažen. Lukić smatra da zaključci Žalbenog veća u slučaju Šainovića i ostalih nisu "sudska Biblija", što je argumentacija tužioca Bramerca, već da je reč o različitom tumačenju prava, pri čemu se ne može tvrditi da je stav jednog veća ispravan, a drugog veća neispravan.

Lukić podseća da je oslobađajuća presuda u slučaju Perišić doneta ubedljivom većinom od četiri prema jedan, kao i da je Žalbenim većem predsedavao predsednik Haškog tribunala Amerikanac Teodor Meron.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ponovno razmotriti odluku o oslobađanju Perišića

Izvor: Akter, 03.Feb.2014

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je zahtev Žalbenom veću tog suda da se ponovo razmotri odluka o oslobađanju Momčila Peršića

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.