Usvojen predlog budžeta za sledeću godinu

Izvor: RTS, 25.Okt.2012, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen predlog budžeta za sledeću godinu

Vlada Srbije jednoglasno usvojila Predlog zakona o budžetu Srbije za sledeću godinu. Planirani budžetski deficit 132,3 milijarde dinara, a ukupan deficit Republike 121,9 milijardi dinara što je 3,3 odsto BDP-a. Budžet predstavlja balans između štednje i podsticaja, rekao ministar Mlađan Dinkić.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžeta za 2013. godinu kojim je predviđen deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predstavnici Mađunarodnog monetarnog fonda počeće razgovore o novom aražmanu sa Vladom Srbije u naredne dve nedelje, najavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

MMF će u Srbiju doći najkasnije do 10. novembra, precizirao je Dinkić na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade.

Dinkić je istakao da je juče imao telefonski razgovor sa šefom misije MMF-a koja dolazi u Srbiju Suzanom Burgasovom, koja je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim tehničkima razgovorima sa Vladom Srbije.

Ministar je naglasio da MMF ne bi ni došao da nismo imali dobar predlog budžeta za 2013.

Predlogom republičkog budžeta planirani su prihodi od 956,4 milijarde dinara, a očekivani rashodi 1.078,3 milijarde dinara, na osnovu čega će deficit budžeta biti za 81,7 milijardi dinara manji nego u 2012. godini.

"Budžet predstavlja balans između štednje i podsticaja", rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i naglasio da ga je Vlada usvojila jednoglasno.

Dinkić je najavio i da će predlog budžeta biti usvojen u Skupštini Srbije pre 20. novembra.

Deficit konsolidovanog budžeta Srbije koji obuhvata i pokrajinski, opštinske budžete i fondove, kao i budžet "Puteva Srbije" iznosiće 132,3 milijardi dinara odnosno 3,6 odsto BDP-a.

Prihodi na nivou cele države u 2013. godini trebalo bi da budu 1.685,2 milijarde dinara, a rashodi 1.817,5 milijardi dinara. Planirano je da Srbija u 2013. zabeleži rast BDP-a od dva odsto, a da inflacija na kraju godine iznosi 5,5 procenata.

Budžetom su povećani rashodi za socijalnu zaštitu za oko sedam milijardi dinara, a najveće uštede su napravljene kod rashoda za subvencije koje su smanjene za sedam milijardi dinara.

Uštede u budžetu pojavljuju se svuda gde je bilo neophodno, ali se istovremeno ima u vidu da teret krize u najmanjoj mogućoj meri padne na socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Rashodi za kupovinu roba i usluga su smanjeni za 4,6 milijardi dinara, a rashodi po osnovu budžetskih kredita 4,1 milijardu. Budžetom je predviđeno povećanje subvencija za poljoprivredu za oko šest milijardi dinara, a kapitalni izdaci povećani su za 4,1 milijardu dinara.

Budžet za 2013. godinu kreiran je tako da je moguće zaustavljanje rasta javnog duga. Minus u državnoj kasi biće skoro prepolovljen sa 6,8 odsto BDP-a u 2012. godini na 3,6 odsto.  Budžet za narednu godinu usvojen je u skladu sa budžetskim kalendarom, što nije bila praksa prethodnih šest godina.

Vojvodina će imati 7,05 odsto prihoda budžeta

Dinkić je rekao da će Vojvodina imati 7,05 odsto ukupnih prihoda srpskog budžeta.

To je zagarantovano zakonom o budžetskom sistemu, rekao je Dinkić dodajući da nije tačna izjava pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da prilikom donošeenja budžeta nisu konsultovane pokrajinske vlasti.

"Nije umesno govoriti da ih nismo konsultovali, bili smo tamo pre dve nedelje i razgovarali", rekao je ministar.

Pajtić je ranije danas rekao odgovarajući na pitanja novinara da Pokrajina nije konsultovana povodom izrade novog republičkog budžeta i dodao da će, ukoliko ne bude ostvaren finansijski minimum pokrajini od sedam odsto republičkog budžeta, za koji postoji ustavna garancija, biti preduzete mere pred sudovima i drugim nadležnim organima.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da se od državnog budžeta za 2013. godinu mogu očekivati veliki rezultati.

"U siromašnoj zemlji u kojoj je gotovo sve uništeno ne možete da budete zadovoljni budžetom, ali ono zbog čega sam zadovoljan to ćete videti u predlogu sledećeg budžeta kojim će biti smanjen deficit od 90 do 100 milijardi", rekao je Vučić.

Veći budžet za poljoprivredu

Sa budžetom za 2013. godinu u Skupštini će se naći i Predlog zakona o ograničavanju rokova plaćanja, najavio je ministar. Tim zakonom, uvedena je obaveza da država sve svoje obaveze mora da izmiri najkasnije u roku od 45 dana, od potpisivanja nekog ugovora, a za privredu taj rok će biti 60 dana, precizirao je Dinkić.

To je prvi put do sada da će država imati kraći rok od privrede za izmirivanje svojih obaveza, rekao je Dinkić i poručio da će biti uvedena lična odgovornost ministara i direktora javnih preduzeća, koji će za nepoštovanje rokova plaćanja biti kažnjeni sa 100.000 dinara mesečno, a druga sankcija će biti zatezna kamata.

Ministar je najavio da će agrarni budžet u 2013. iznositi četiri odsto republičkog budžeta, prvi put posle šest godina biće uvedena i bespovratna sredstva za investicije u poljoprivredi, a predviđeno je povećanje subvencija za oko šest milijardi dinara.

Dinkić je podvukao i da će Ministarstvo poljoprivrede u narednoj godini imati mnogo veći manevarski prostor, jer je kompletan iznos budžeta sada namenjen samo za programe u 2013, s obzirom da neće biti prenetih dugovanja poljoprivrednim proizvođačima iz ove godine.

On je istakao da Vlada Srbije neće više subvencionisati ona preduzeća koja rade na neodrživ način kao što su "Srbijagas", "Jat" i "Galenika", napomenuvši da su predlogom Zakona o budžetu napravljene najveće uštede kod rashoda za subvencije od čega se 5,8 milijardi dinara odnosi na smanjenje subvencija privredi.

Vlada nema nameru da u budžete za naredne godine stavlja garancije za uzimanje novih kredita za likvidnost "Srbijagasa" i napomenuo da je u prethodne četiri godine to preduzeće zbog nerealnih cena akumuliralo gubitke više od 800 miliona evra.

Dinkić je naglasio da je u planu i restrukturiranje "Jata" tako što bi bio formiran novi Jat koji bi na lizing, na osnovu ugovora sa Erbasom i davanjem državne garancije, kupio novu flotu od 12 aviona, a kako je rekao, i "Galenika" je žrtva lošeg upravljanja.

On je rekao da će u Srbiji biti uvedene centralne javne nabavke za lekove i sanitetski materijal, koje će obavljati Republički fond za zdravstveno osiguranje.

"Sešćemo za sto sa proizvođačima lekova, kao i bankarima, videti kolika su ukupna dugovanja i dogovoriti se da oproste jedan deo dugova, a onda bismo bili spremi da ostatak platimo na period od pet godina", objasnio je Dinkić.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.