Skupština o ostavkama 21. februara

Izvor: RTS, 16.Feb.2011, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o ostavkama 21. februara

Premijer Mirko Cvetković dostavio Skupštini ostavke ministara Mlađana Dinkića i Verice Kalanović koje će 21. februara biti na dnevnom redu. Dostavljene ostavke poslanici će samo konstatovti, bez otvaranja rasprave o razrešenju ministara.

Poslanici Skupštine Srbije konstatovaće ostavke ministra ekonomije Mlađana Dinkića i ministarke za Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović na vanrednoj sednici, zakazanoj za 21. februar. Ostavke je parlamentu danas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dostavio premijer Mirko Cvetković.

Premijer je odlučio da dostavi ostavke ministara kako bi ih Skupština samo konstatovala na narednoj sednici, umesto da se otvara rasprava o zahtevu za pokretanje postupka za razrešenje Dinkića koji je juče stigao u parlament.

Dinkić je u ostavci naveo da prihvata razrešenje, ali i da podnosi ostavku da bi olakšao rad Skupštine Srbije.

Cvetković se složio da nije potrebno otvarati raspravu, već smatra da, kao što Vlada nastavlja da neometano radi, tako ni parlament ne treba opterećivati dodatnim raspravama na ovu temu.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović sazvala je, na zahtev 123 poslanika, prvo vanredno zasedanje parlamenta u 2011. godini za ponedeljak, 21. februar. Ona je potvrdila da će poslanici, na sednici, konstatovati ostavke ministara.

"Stigla je i ostavka Verice Kalanović, imamo i ostavku Tomice Milosavljevića pa ćemo ih samo konstatovati", rekla je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Mirniji period za Vladu

Zamenik premijera Ivica Dačić je uveren da nema političke krize i da Vlada ulazi u mirniji period.

"Pošto politička kriza u Srbiji trenutno ne postoji to znači da nema dilema da ćemo ostvariti ono što je naš cilj, da dobijemo pozitivno mišljenje Evropske komisije i da se odredi datum pregovora", kaže ministar Dačić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić smatra da će najavljena rekonstrukcija Vlade važiće za sve stranke.

"Pretpostavljam da će svakoj stranci biti ostavljeno da ona, u onom obimu u kojem participira u vlasti, predloži neke promene, uz ocene koje će premijer dati o radu pojedinačnih ministarstava", smatra Ljajić.

U pričama o rekonstrukciji Vlade, u medijima se kao odlazeći pominjao Saša Dragin. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističe da se nije "rodio sa foteljom" i dodaje da oni koji ga smenjuju sede u kancelarijama i automobilima koji su skuplji od njegovog stana.

Kada Skupština bude konstatovala ostavke troje ministara koji su ih podneli, njima će prestati mandat. U roku od 15 dana, od tog trenutka, premijer treba da predloži Skupštini nove ministre, koje parlament bira prostom većinom od 126 glasova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština će konstatovati ostavke

Izvor: S media, 16.Feb.2011

Premijer Mirko Cvetković dostavio Skupštini ostavke ministara Mlađana Dinkića i Verice Kalanović koje će 21. febrara biti na dnevnom redu. Premijer je odlučio da dostavi ostavke kako bi ih Skupština samo konstatovala, umesto da se otvara rasprava o razrešenju Dinkića...Poslanici Skupštine...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.