Potpisan ugovor za fabriku grejača auto sedišta u Inđiji

Izvor: Blic, 18.Avg.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor za fabriku grejača auto sedišta u Inđiji

Nakon prošlogodišnje krize, u ovoj godini izražen je veliki interes za investiranje u našu zemlju, rekao je danas potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je u Inđiji potpisao ugovor o gradnji Fabrike grejača sedišta za auto industriju.

Nakon prošlogodišnje krize, u ovoj godini izražen je veliki interes za investiranje u našu zemlju, rekao je danas potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mlađan Dinkić, koji je u Inđiji potpisao ugovor o gradnji Fabrike grejača sedišta za auto industriju.

Ugovor su potpisali i predsednik opštine Inđija Goran Ješić i direktor kompanije Bauerhin - IGB Automotive Jozef Hilmer a nova fabrika će otpočeti sa radom naredne godine, dok će do 2012. godine u njoj raditi 750 radnika.

Ministar Dinkić je ovom prilikom naveo i da je recesija iza nas ali da se ne treba opuštati dok se značajno ne poveća broj zaposlenih.

On je naveo da se efekti ovakvih investicija pokazuju na srednji rok.

"Siguran sam da je Srbija trenutno najpoželjnija lokacija za nove investicije u čitavoj Srednjoj i Istočnoj Evropi i to je naša velika šansa. Srpski izvoz je u prvoj polovini ove godine porastao za čak 19,4 odsto i to upravo zahvaljujući grinfild investicijama koje su došle u prethodnim godinama i njihovom izvozu, ali zahvaljujući i nekim dobro privatizovanim domaćim fabrikama, rekao je Dinkić.

On je naveo da će Vlada Srbije i dalje činiti sve da što više domaćih i stranih kompanija otvori svoje fabrike u Srbiji i zaposli ljude, jer je nezaposlenost trenutno najveći problem srpske ekonomije.

"Recesija je iza nas, ali se ne treba opuštati dok se značajno ne poveća broj zaposlenih u Srbiji i zbog toga ćemo intezivno nastaviti da dajemo podsticaje privredi za otvaranje novih fabrika, za zapošljavanje ljudi , rekao je Dinkić i dodao da su u toku pregovori sa oko 80 kompanija iz čitavog sveta za investiranje u nove pogone u Srbiji, od čega je 20 kompanija iz oblasti auto industrije.

Dinkić je ukazao i da je opština Inđija pionir takvog modela privrednog rasta i izrazio nadu da će se i druge opštine, koje već nisu, ugledati na inđijski model.

Bauerhin - IGB Automotive je u septembru 2007. godine otvorila proizvodni pogon u Inđiji i nakon tri godine uspešnog poslovanja u Srbiji odlučila da izgradi potpuno novu fabriku koja će početi da se gradi već na jesen, a plan je da počne sa radom krajem proleća naredne godine.

Osim postojećih 300 radnika, do kraja 2012. godine ovde će posao naći još 450 ljudi.

Kompanija Bauerhin - IGB Automotive je korisnik Programa finansijske podrške investitorima koji sprovode Ministarstvo ekonomije i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i ukupan iznos dodeljenih sredstava je 1,8 miliona evra.

Ukupna investicija, od započetog "braunfilda u novi "grinfild iznosiće više od pet miliona evra.

Nova fabrika će biti izgrađena na površini od 7.500 metara kvadratnih i u njoj će se godišnje proizvoditi blizu šest miliona grejača za sedišta, koji se ugrađuju u najsavremenije automobile kao što su BMV, Mercedes, Audi, Porsche, VW, Opel, Ford, Nissan, Aston Martin i drugi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.