Plata trudnica još neizvesna

Izvor: Večernje novosti, 09.Jan.2013, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata trudnica još neizvesna

PLAĆANjE trudničkog bolovanja budućih majki, osim Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ubuduće bi mogle, po uzoru na Beograd i Novi Sad, da preuzmu opštine i gradovi. Tako bi se premostilo vreme do usvajanja novih propisa, kojima bi celokupno finansiranje plata za oko 70.000 trudnica trebalo da preuzme država.Ovo je suština inicijative PUPS, koja je ovo rešenje krajem prošle godine amandmanom bezuspešno pokušala da progura i u Zakon o budžetu.- Od svog predloga nećemo odustati >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << - tvrdi za ”Novosti” Momo Čolaković, potpredsednik PUPS. - Od ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića dobili smo obećanje da bi zakoni o socijalnoj zaštiti i socijalnom osiguranju mogli da budu promenjeni tokom ove godine, što znači da bi mogli da stupe na snagu već prvog dana 2014.Namera partije penzionera jeste da ”beogradski model” finansiranja razlike od 35 odsto plata trudnica dok su na bolovanju preuzme što veći broj gradova u Srbiji. Visina ove vrste pomoći procenjena je, prema projekcijama broja porođaja, na oko 3,5 milijardi dinara godišnje. Od ovih para sve žene primale bi punu platu tokom trudničkog bolovanja.ISPLATE U BEOGRADU PREMA podacima gradske uprave, Beograd je u prošloj godini obezbedio naknadu od 35 odsto do punog iznosa plate za oko 30.000 trudnica. To je gradsku kasu koštalo više od 550 miliona dinara.Prema Čolakovićevim rečima, PUPS će u saradnji sa koalicionim partnerima pokušati da što više lokalnih samoprava ubedi da preuzmu na sebe ovu obavezu. Najveći problem u sprovođenju ove mere, međutim, biće prazne opštinske kase. Većina samouprava duboko je zadužena, a većina novca koji je na raspolaganju usmeren je na spasavanje golih života nasiromašnijih građana.Da bi ova mera bila korisna, slaže se gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, ali i napominje da njeno sprovođenje zavisi od iznosa novca koji bi bio potrošen.- Nema sumnje da je ideja dobra, ali od ukupnog iznosa zavisi koliko bi samouprava u Srbiji moglo to da podnese - kaže Milošević, i napominje da je socijalni budžet Šapca 100 miliona dinara. - Pomoć budućim majkama i stimulisanje rađanja treba rešavati sistemski i u okvirima državnog budžeta.U Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kažu da je će sprovođenje ove inicijative sve trudnice dovesti u ravnopravan položaj:- Pomoć lokalnih samouprava trebalo bi da bude samo način da se ovaj problem zaleči do promene zakona o zdravstvenoj zaštiti i donošenja sistemskog rešenja - navode u ministarstvu.BROJKE70.000 trudnica u Srbiji očekuje dotacije3,5 milijardi dinara potrebno godišnje
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Primanja trudnica još neizvesna

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jan.2013, 00:03

Plaćanje trudničkog bolovanja budućih majki, pored Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, mogli bi da preuzmu opštine i gradovi čime bi se premostilo vreme do usvajanja propisa kojima bi finansiranje plata za oko 70.000 trudnica trebalo da preuzme država.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.