Odbačene krivične prijave protiv Mlađana Dinkića i Verice Kalanović

Izvor: Blic, 07.Sep.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačene krivične prijave protiv Mlađana Dinkića i Verice Kalanović

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića protiv ministara Mlađana Dinkića i Verice Kalanović zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i protiv Stevana Lilića zbog zloupotrebe položaja i davanja lažnog iskaza u aferi Satelit.

Portparol Rebubličkog tužilaštva Tomo Zorić rekao je agenciji Beta da je tužilaštvo, pošto je proverilo navode iz krivične prijave, utvrdilo da ne postoji osnovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sumnja da su Dinkić, Kalanovićeva i Lilić izvršili krivična dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je donelo rešenje o odbacivanju krivične prijave, rekao je Zorić.

U krivičnoj prijavi koju je Davinić 3. juna ove godine podneo protiv Dinkića, Kalanovićeve i Lilića navodi se da su oni svojim postupcima u vezi sa neuspešnim pregovorima za iznajmljivanje satelita od izraelske kompanije "Imidžset", svesno i sa direktnim umišljajem proizveli materijalnu štetu za državu Srbiju.

Davinić je na konferenciji za novinare 3. juna rekao da je Dinkić u vreme dok je bio ministar finansija obećao Izraelcima da će naći sredstva iz budžeta za zakup satelita.

Prema njegovim rečima, svedočenje profesora prava Stevana Lilića na arbitraži u Londonu pomoglo je Izraelcima da dobiju postupak, a Verica Kalanović je, kako je tada naveo Davinić, svojim izjavama uticala da Srbija izgubi arbitražni postupak u Londonu.

Ugovor o zakupu satelita od firme "Imidžset" tadašnji ministar odbrane SCG Davinić potpisao je 2005, a međunarodna arbitraža je utvrdila da Srbija treba da plati 36 miliona evra, u skladu sa odredbama tog dokumenta.

Protiv Davinića Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.