Kredit od 800 miliona dolara za Železnice Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2013, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kredit od 800 miliona dolara za Železnice Srbije

MOSKVA -

Ministri finansija Srbije i Rusije Mlađan Dinkić i Anton Siluanov potpisali su danas u Moskvi ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije.

Ugovor o odobravanju državnog izvoznog kredita za finansiranje železničke infrastrukture u Srbiji predviđa da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog koloseka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << železničke pruge Beograd-Pančevo i izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge Valjevo-Loznica, dužine 68 kilometara.

Tim kreditom finansiraće se rehabilitacija šest deonica železničke pruge duž Koridora 10 u dužini od 111 kilometara, modernizacija pruga Beograd-Bar i nabavka dizelmotornih vozova ruske proizvodnje.

Period raspoloživosti kredita je pet godina, počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz mogućnost da se u slučaju potrebe on produži.

Kamata će se obračunavati od datuma korišćenja kredita i plaćati kvartalno, primenom fiksne kamatne stope od 4,1 odsto godišnje.

Siluanov je nakon potpisivanja sporazuma novinarima izjavio da će sredstva biti dodeljena već ove godine, te da će "moći da učestvuju u razvoju privrede Srbije".

Posle potpisivanja sporazuma, Dinkić je rekao da je sporazum "jako važan" za razvoj infrastrukture u Srbiji, jer će biti rekonstruisana železnica u najvažnijim međunarodnim pravcima.

"Ovo je najveći kredit koji je ikada odobren Železnicama Srbije od nekog međunarodnog kreditora i značiće zaista mnogo za naše železnice", rekao je Dinkić.

On je kazao da su uslovi kredita "izuzetno povoljni", sa periodom povraćaja kredita do 2031. godine, jer postoji četiri godine grejs perioda nakon povlačenja svake tranše i plus deset godina otplate, a kamatna stopa je "znatno niža od tržišne".

Naveo je da će na realizaciji projekta raditi i srpske i ruske firme i izrazio nadu da će po ovom modelu biti realizovani I drugi privredni projekti u Srbiji.

Moguć novi kredit o milijardu evra

Dinkić je kazao da su tokom bilateralnog sastanka, pre potpisivanja sporazuma, "započeli razgovore o mogućem kreditu od milijardu dolara za budžet Srbije".

"Narednih nedelja nadam se da će naši stručni timovi biti uspešni u pregovorima i da ćemo uskoro moći i taj kredit da finalizujemo", kazao je Dinkić.

Na pitanje koji su uslovi i rokovi za davanje novog kredita od milijardu dolara, ruski ministar je odgovorio da su danas "razmotrili moguće uslove davanja tog kredita".

"Dogovorili smo se da zajedno pogledamo srednjoročne budžetske planove, proradimo to pitanje. da bismo razmotrili mogućnost davanja tog kredita treba da se još sretnemo, jer da bi se donela odluka potrebni su dodatni pregovori", rekao je Siluanov.

Dinkić je kazao da je ekonomska saradnja dve zemlje "u usponu".

"Sa kreditom od 800 miliona dolara za železnicu i nadamo se još dodatnih milijardu dolara za budžet Srbije, mislim da će naša saradnja biti još jača", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, od kredita za rekonstrukciju železnice, 100 miliona dolara će biti potrošeno na kupovinu 25 ruskih vozova.

Na pitanje kada će gasovod Južni tok biti proglašen za nacionalni projekat Srbije, Dinkić je odgovorio "ovog meseca", navodeći da ga je Vlada Srbije pripremila, te da treba da ga usvoji, i pošalje Skupštini Srbije.

Dinkić je najavio da će danas takođe razgovarati sa "potencijalnim investitorima" u Srbiju, rukovodstvima Gaspromnjefta, Vnještorgbanke (VTB) i Uralvagonzavoda.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kredit za Železnice Srbije

Izvor: Radio 021, 11.Jan.2013

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas u Moskvi sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom ugovor o kreditu od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.