Ko koči reforme: Rat Dinkića, Krstića i Radulovića

Izvor: Blic, 04.Jan.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko koči reforme: Rat Dinkića, Krstića i Radulovića

Mere Vlade su na snazi manje od 100 sati, a već su povod za pravi rat između bivšeg ministra i sadašnjih ministara - Dinkića, Krstića i Radulovića.

Ministar finansija smatra da su mere, poput ograničenja plata u javnom sektoru i veći PDV, minimum koji je trebalo primeniti. Mlađan Dinkić, opet, kaže da će mere štednje doneti kratkoročne rezultate i da već na proleće treba očekivati recesiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministar Radulović izričit je da se, po Dinkićevom modelu, ne razvija zdrava ekonomija. Rat rasplamsava i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović tvrdnjom da „neke reforme nisu izvedene najjefikasnije“.

- Moraju da se ponude rešenja, a ne analize stanja tvrdi - predsednik parlamenta.

Donete mere

Krstić: Budžet sadrži minimum neophodnih mera i maksimum socijalne odgovornosti. Oporezovali smo plate u javnom sektoru iznad 60.000 dinara, povećali PDV sa 8 na 10 odsto, restrukturiraćemo državna preduzeća koja ne rade dobro...

Dinkić: Sada je potrebna jasna politika u ekonomiji, a ne ova koja je vrlo konfuzna i poprilično eksperimentalna. Deficit bi trebalo lečiti razduživanjem. Za to se novac može obezbediti prodajom dela državne imovine, a privredni rast kroz investicije, veći budžet za agrar i pokretanje javnih radova.

Radulović: U ovoj godini će se videti rezultati mera. Obezbedili smo četiri milijarde dinara za stvaranje venčer kapital industrije, čime se stvaraju uslovi za razvoj inovativnih kompanija za zapošljavanje stručnjaka. Samo ta industrija trebalo bi da privuče 100 miliona evra.

Nezaposlenost

Krstić: Ove godine očekujemo jednak broj otkaza i novih radnih mesta. Zapošljavanja u javnom sektoru neće biti, ali bi trebalo u privatnom. Radićemo na poboljšanju ambijenta za poslovanje.

Dinkić: Nezaposlenost je u 2013. smanjena za 2,5 odsto u odnosu na 2012. Razlog je rast izvoza koji je 2013. bio skoro dvostruko veći nego 2009. Do toga je došlo zahvaljujući subvencijama investitora. Od 15 najvećih izvoznika, država je pomogla deset kompanija, a upravo su one generisale nova radna mesta.

Radulović: Ministar niti otvara radna mesta, niti ih stvara, niti otvara fabrike. On je dužan da stvori dobre uslove poslovanja za privrednike koji će zapošljavati. U tom smislu, najvažnija mera je smanjenje poreskih opterećenja na rad.

Stambeni krediti

Krstić: Država, sa trenutnim finansijskim problemima, nije imala prostora da pomogne građanima.

Dinkić: Vlada treba da vrati subvencionisane stambene kredite. To bi donelo veću zaposlenost i privredni rast.

Radulović: Nema mesta da svi građani subvencionišu malu grupu građana.

Subvencije

Radulović: Politika subvencija je mnogo koštala zemlju, što se vidi kroz nizak životni standard i loše uslove poslovanja.

Dinkić: Sa nula podsticaja imaćemo i nulti rast. Ovaj program je prethodnih godina doneo oko 250 različitih investitora. Nema razvoja, bez olakšica ulagačima.

Kredit Emirata

Radulović: Politika subvencija je mnogo koštala zemlju, što se vidi kroz nizak životni standard i loše uslove poslovanja.

Dinkić: Sa nula podsticaja imaćemo i nulti rast. Ovaj program je prethodnih godina doneo oko 250 različitih investitora. Nema razvoja, bez olakšica ulagačima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.