Dogovor o isplati duga za lekove

Izvor: B92, 06.Nov.2012, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o isplati duga za lekove

Beograd -- Ministri Mlađan Dinkić i Slavica Đukić Dejanović dogovorili su se s proizvođačima i distributerima lekova da država izmiri 26 milijardi dinara duga zdravstvu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) postepeno će skraćivati rokove plaćanja lekova dobavljačima, sa sadašnjih 200, na 90 dana u 2015. godini, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Rokovi plaćanja biće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skraćeni sa sadašnjih 200 dana na 150 dana u 2013. godini, na 120 dana u 2014, da bi u 2015. taj rok iznosio samo 90 dana, navodi se.

Kako se dodaje, to će biti omogućeno striktnom primenom zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Planirano je da taj zakon Skupština Srbije usvoji krajem meseca, a primena bi počela od 31. marta 2013. godine
.

Time bi se regulisao dug u kašnjenju Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje apotekarskim ustanovama za lekove izdate na recept,

sanitetski materijal i medicinsku opremu.


Na sastanku je dogovoreno i da će dugove bolnica zaključno sa 31. oktobrom ove godine u iznosu od 13 milijardi dinara, preuzeti država

kao javni dug.
Dug će biti isplaćivan u nominalnom iznosu bez kamate, u naredne tri godine, u jednakim tromesečnim ratama.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje će omogućiti reformu u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se od 31. marta 2013. uvele centralne javne nabavke.

To znači da bi se bolnicama i zdravstvenim ustanovama zabranilo da ubuduće samostalno nabavljaju lekove, medicinsku opremu i sanitetski materijal.

Na taj način, ocenjeno je, biće sprečeno stvaranje novih dugova i obezbediće se ušteda od oko 20 odsto.

Ministri Slavica Đukić Dejanović i Mlađan Dinkić istakli su da će se, postignutim dogovorom, obezbediti likvidnost u poslovanju farmaceutske industrije i stabilno funkcionisanje zdravstvenog sektora, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovoreno rešenje za dugove u zdravstvu

Izvor: Akter, 06.Nov.2012

Ministri zdravlja i finansija prihvatili su predlog članova grupacija i udruženja da Republički fond za zadravstveno osiguranje (RFZO) postepeno skraćuje rokove plaćanja, što će biti omogućeno i primenom Zakona o rokovima izmirenja obaveza u komercijalnim transakcijama od 31. marta iduće godine

Nastavak na Akter...

Država će platiti dug za lekove

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2012

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) postepeno će skraćivati rokove plaćanja lekova dobavljačima, sa sadašnjih 200, na 90 dana u 2015. godini, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede Srbije. ..Traži se nači da država reguliše dug u zdravstvenom sektoru  .. ..Kako...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.