Đilas:Dačić i Vučić da hitno zaustave Dinkića

Izvor: Mondo, 06.Maj.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas:Dačić i Vučić da hitno zaustave Dinkića

Predsednik DS Dragan Đilas pozvao je premijera i vicepremijera da odmah pristupe promeni ekonomske politike koju sprovodi Mlađan Dinkić. Iz URS kažu da se još bore sa “nasleđem demokrata”.

Lider Demokratske stranke Đilas je na obeležavanju stranačke slave u Kosjeriću predsednika i potpredsednika Vlade, Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića, pozvao da zaustave zakone koje je predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ministar Mlađan Dinkić.

On je upozorio da će posledice po Srbiju, ako se nastavi ovakva ekonomska politika, biti potpuno iste kao odbijanje Briselskog sporazuma, odnosno "katastrofalne".

Lider DS-a je ozbiljno kritikovao predložene zakona i ekonomske mere istakavši da prethodnih dana o tome nije želeo da govori zbog vaskršnih praznika.

“Ekonomska politika koju sprovodi ova Vlada dovela je do toga da i pored zaduženja od četiri milijarde u poslednjih sedam meseci para u budžetu nema dovoljno za plate i penzije. Plate su nominalno pale za 7,5 odsto, prihodi od PDV su niži za 16, a u martu ove u odnosu na prošlu godinu promet u maloprodaji beleži pad od 18 odsto. Po prvi put ova zemlja ima deficit u poljoprivredi u razmeni sa inostranstvom”, naglasio je Đilas.

On je ukazao da sve te činjenice ukazuju da će se Srbija za nekoliko meseci naći na ivici bankrota.

“Ovi zakoni koji se sada donose i mere pokazuju odsustvo svake ideje, kao i da je budžet države pre pola godine nerealno napravljen na šta je DS ukazivala. Deficit je ogroman, a deo tog deficita promenom zakona treba da se prebaci na lokalne samouprave, kako bi se i njihove kase ispraznile", kazao je Đilas i dodao da se iz tih kasa sufinansiraju usluge obdaništa, prevoza i socijalnih davanja.

Lider demokrata je rekao da sve to vodi još većem smanjenju standarda građana.

Demokratska stranka je centralnu proslavu Đurđevdana upriličila u Kosjeriću u okviru kampanje za izbore koji će u toj varošici biti održani 26. maja.

Ubrzo po Đilasovom obraćanju usledila je i reakcija iz prozvanih Ujedinjenih regiona Srbije (URS).

Portparol URS Marko Selaković izjavio je da je aktuelna vlada nakon izbora pre godinu dana zemlju zatekla na ivici bankrota, privredu u recesiji, osiromašen narod i nekoliko upropaštenih banaka.

U pisanoj izjavi Selakovića se navodi da je takvu situaciju stvorila Demokratska stranka.

"Kada smo, tačno pre godinu dana, na izborima zadobili poverenje građana i nakon toga formirali vladu, zatekli smo zemlju na ivici bankrota, privredu u recesiji, osiromašen narod i nekoliko upropaštenih banaka", izjavio je Selaković.

On kaže da je takvu situaciju stvorila Demokratska stranka i da je "zahvaljući njihovom katastrofanom vođenju vlade i finansija prošla godina bila jedna od najgorih u novijoj ekonomskoj istoriji.

"Zasukali smo rukave i prionuli na posao. Zahvaljujući novoj vladi i Mlađanu Dinkiću ostvaren je snažan rast izvoza i počeo je oporavak srpske industrije. To je tek početak i u mnogim privrednim granama stanje je veoma teško. Mi ćemo Srbiju oporaviti i otkloniti štetu koju je napravila Demokratska stranka. Mi radimo i vraćamo dugove koje su drugi napravili, a oni neka nastave da daju marketinške izjave i da pate od amnezije", naveo je Selaković.

On je ukazao da su građani na izborima rekli svoje i Demokratska stranka, osim "jalove kritike i marketinga", nema ništa novo da ponudi građanima.

"Sve što oni rade građani su u praksi već videli", kazao je Selaković.

Prema najnovijim statističkim rezultatima, ekonomija Srbije je izašla iz recesije (pada privrednih aktivnosti). Začkoljica je što je statistički gledano rast veliki, ali je prošlogodišnja osnovica na koju se (prema statističkim pravilima) računa, mala tako da grđani i privreda ne mogu da ostete poboljšanja.

(MONDO/agencije, foto: Fonet/DS)
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije,   Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.