Dinkić očekuje razvoj užičkog kraja

Izvor: B92, 27.Apr.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić očekuje razvoj užičkog kraja

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, prilikom posete užičkom kraju, najavio da će u maju biti raspisan tender za gradnju deonice autoputa od Beograda ka Jadranu.

Sa svojim najbližim saradnicima, on je danas posetio valjaonice u Sevojnu, ali i fabriku "Budimka" u Požegi, koja je nakon poništavanja privatizacije pokrenula proizvodnju i ušla u proces restruktuiranja. Ministar Dinkić je zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio i podsticajna sredstva Vlade, što će se povoljno odraziti i na otvaranje novih radnih mesta u ovoj fabrici.

Iako je bila u blokadi od 58 miliona dinara, fabrika „Budimka" je uspela da ispliva iz te blokade i umesto da ode u stečaj, ponovo je oživela proizvodnja.

Direktor "Budimke" Đorđe Stevanović kaže da je, zahvaljujući timu entuzijasta, ovaj nekada prehrambeni gigant polako počeo da osvaja tržište, za početak marmeladama, a u planu su i ostali proizvodi.

„A sada planiramo da proizvodimo sokove, koji će biti plasirani u objektima 'Vera' i u manjim, a sigurnim trgovinskim lancima, lokalnog nivoa, lokalnog karaktera i diskontima pića. I to su sve aranžmani, koju smo već dogovorili za prvu seriju od 180.000 litara soka", rekao je Stevanović.

Prilikom posete ovoj fabici ministar Mlađan Dinkić je rekao da će pokretanje proizvodnje imati povoljan efekat i po veliki broj voćara i poljoprivrednika uopšte.

Nakon poništavanja privatizacije, "Budimka” je ušla u proces restruktuiranja.

„I verovatno će biti primer retke firme u Srbiji koja će u rekordnom roku izaći iz tog procesa, sa potpuno čistim računom, sa prihodima, sa profitom. Dakle, naš je cilj da omogućimo da Budimka ove godine napravi profit. Mi ćemo im pomoći sada da zanove neke mašine, kako bi mogli, takođe da prerade što više voća, a tržište će im pomoći da izađu iz tog procesa restruktuiranja, maltene za nekoliko meseci", rekao je Mlađan Dinkić.

Za privredni razvoj od velikog značaja su saobraćajnice, pa je ministar Dinkić najavio je raspisivanje tendera, već u maju, za gradnju prve deonice autoputa prema Požegi.

„To će biti deonica Ub-Lajkovac, međutim, mi smo trenutno u pregovorima, sa kompanijama, koje bi bile zainteresovane da uz povoljna finansijska sredstva grade i deonicu od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege", kaže ministar.

Radnici „Budimke" su primili prvu platu, ali se nadaju da će ubuduće zarade biti redovne. Ukoliko se obistine prognoze novog menadžmenta i očekivanja ministra Dinkića, oživljavanje proizvodnje u ovoj fabrici imaće značaj ne samo za region zapadne Srbije.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.