Dinkić: Sprečili smo bankrot države, kreće oporavak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2012, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Sprečili smo bankrot države, kreće oporavak

BEOGRAD -

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je saradnja u ovoj vladi najbolja koju je imao ikada, za 12 godina i da je vlada u prva tri meseca sprečila bankrot države, obezbedila sigurnost za građane i započela ozbiljnu borbu protiv kriminala.

"Srbija definitivno više nije u opasnosti od bankrota. U prva dva meseca morali smo da obezbeđujemo novac dan za dan, da bismo isplatili plate i penzije. A, u sledeću godinu ulazimo čak i sa novčanom zalihom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Dinkić u intervjuu "Novostima".

U svakom regionu po jedna investiciju kao Fijat

On je negirao opasnost od dostizanja grčkog duga.

"Zaustavićemo javni dug ove godine na manje od 65 odsto BDP, a u 2014. idemo ispod 60 odsto", najavio je Dinkić i dodao da je MMF zadovoljan tehničkim pregovorima i da su njihovi predstavnici najavili dolazak misije u novembru, kada će početi i razgovori o novom aranžmanu.

"Učinićemo sve da u svakom regionu dobijemo po jednu investiciju kao što je Fijat. Doći će nam iduće godine jedna ozbiljna japanska kompanija iz oblasti elektronike, koja će da investira u Srbiju. Moja želja je da do kraja mandata dođe još jedan veliki proizvođač automobila. Ako bismo sa Rusima ispregovarali kontingente za uvoz automobila bez carine, to bi otvorilo vrata za nove investicije", kazao je Dinkić.

On je ponovio da i dalje treba da bude primat saradnja sa najrazvijenijim zemljama EU, ali moramo da pronalazimo i nova tržišta.

"Jedine zemlje koje imaju novca za investiranje su Rusija, Kina i države Bliskog istoka, pre svih Emirati, Kuvajt i Katar. Prostor za saradnju u svim oblastima je ogroman, oni imaju naftu, a Srbija hranu. Pokazalo se i da pomoću evropskih kredita gradimo auto-puteve mravljim koracima, dok sa Kinezima to ide mnogo brže", rekao je Dinkić.

Emirati zainteresovani za ulaganje u poljoprivredu, nekretnine i vojnu industriju

On je dodao da su Emirati zainteresovani za ulaganje u poljoprivredu, nekretnine i vojnu industriju i da postoji mogućnost da im se ponudi srušena zgradu Generalštaba da izgrade moderan hotel.

Dinkić je naglasio da je saradnja u ovoj vladi najbolja koju je imao ikada, a 12 godina je na javnoj funkciji.

"Imamo koordinaciju svake nedelje, a u prošloj vladi to nije postojalo. Uvažavaju se stavovi ljudi koji su stručni za pojedine oblasti. Za razliku od prethodne vlade, gde su partneri podmetali jedni drugima klipove, sada imamo slučaj da ministri jedni drugima pomažu", tvrdi on.

Budžet će najviše pogoditi državne organe na svakom nivou

Dinkić je podsetio da će se predloženim budžetom za 2013. godinu, koji je vlada juče usvojila, obezbediti ekonomski rast i prepoloviti deficit, tako da sledeće godine može da se očekuje postepeni oporavak.

"Budžetom za iduću godinu prepolovili smo deficit sa skoro sedam na 3,6 odsto BDP. Zaustavili smo rast duga u narednoj godini. To je budžet koji će biti restriktivan, ali će najviše pogoditi državne organe na svakom nivou. Ove godine smo bili u recesiji, a iduće ćemo imati privredni rast od dva odsto", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, najvažnija novina je oporezivanje transakcija sa "poreskim rajevima" (poreska stopa od 25 odsto), što do sada nije bio slučaj. Porez na dobit će biti 15 odsto, što je i dalje duplo niže nego u EU. Ostaće desetogodišnje poresko oslobođenje za investicije veće od 10 miliona evra.

Lokalna vlast po ugledu na republički nivo, makar po cenu raspuštanja lokalnih odbora

Povodom razgovora s Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Dinkić je istakao da se neće tolerisati da lokalne situacije remete koheziju.

"Dogovorili smo da se u desetak gradova promeni vlast po ugledu na republički nivo, pa makar po cenu da raspustimo lokalne stranačke odbore", naglasio je Dinkić.

Ukoliko bude zahteva za nabavku aviona za potrebe vlade, Dinkić će predložiti da se kupi polovni avion na lizing.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.