Dinkić: Očekujem izlazak iz recesije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Očekujem izlazak iz recesije

BEOGRAD - Predsednik G17 plus i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je realno da u prvom kvartalu ove godine Srbija zabeleži privredni rast i zvanično izađe iz recesije.

"Više rada, više discipline, manje birokratije, više direktnih stranih investicija, infrastrukturnih projekata to je recept za oporavak srpske privrede. To vodi i većem bruto domaćem proizvodu, Ako imamo rast bruto domaćeg proizvoda jasno je da će onda biti i plata za sve", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Dinkić na sednici Glavnog odbora stranke.

Dinkić koji je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja kazao je da će prva polovina 2010. godine biti jako teška zbog pada bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto, ali da Vlada Srbije ima jasan plan kako da ubrza oporavak ekonomije.



SNS osuđuje Dinkićevu izjavu

Srpska napredna stranka pozvala je danas vladu da preuzme odgovornost za loše stanje u zemlji, da počne da rešava brojne probleme u kojima se država nalazi i prestane da se krije iza Potemkinovih sela.

SNS najoštrije osuđuje izjave potpredsednika vlade Mlađana Dinkića o izlasku Srbije iz recesije, jer time on "pokušava da dobije jeftine političke poene, dok istovremeno građani Srbije sve lošije žive".

"Plate u javnom sektoru su zamrznute, privredni sektor nema ni subvencije države, a građani su prinuđeni da za evro daju 20 odsto više dinara nego pre nekoliko meseci, čime su posebno pogođeni oni koji otplaćuju stambene kredite", piše u saopštenju.

Naprednjaci navode da "štrajkovi potresaju celu Srbiju, jer ljudi ne mogu da prežive, a Dinkić priča o privrednom rastu".

Strane investicije

Kao mere za oporavak ekonomije on je naveo jačanje likvidnosti, stimulisanje domaće tražnje, smanjenje birokratije ali i direktne strane investicije.

Uz Italiju, sa kojom je sklopljen posao u oblasti automobilske industrije i kompanijom Fijat, kako je naveo Dinkić, Nemačka privreda će u narednom periodu snažno investirati u Srbiju.

On je kazao i da se nastavlja zapošljavanje mladih u okviru programa Prva šansa, davanje kredita za početnike, kao i infrastrukturni radovi na izgradnju autoputa Horgoš-Novi Sad na proleće, radovi na Koridoru 10 kao i autoput Beograd-Čačak.

Dinkić je kao jedan od prioriteta naveo i ubrzanje modela za ravnomeran regionalan razvoj kako bi se zadržalo stanovništvo nerazvijenim opštinama u Srbiji.

"Pozvaćemo uspešne privrednike da pod posebnim pogodnostima izgrade ili renoviraju fabrike u Kuršumliji, Bosilegradu, Raškoj i drugim opštinama. Daćemo novac i povoljne kredite samo velikim kompanijama jer nećemo mešetarenje", kazao je Dinkić.

Evropske integracije Srbije

On je kao veliki uspeh Srbije naveo ubrzanje evropskih integracija i podnošenje kandidature za članstvo u Evropsku uniju.

"Očekujem da će ove godine naša kandidatura biti prihvaćena i da će doći do ubrzanja evropske integracije Srbije", istakao je Dinkić.

Na današnjoj sednici u delu koji je zatvoren za javnost razmatraće se izbor dosadašnjeg predsednika Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimira Ilića za novog političkog direktora G17 plus.

Na sednici Glavnog odbora G17 plus govorili su i ministri u vladi iz te stranke o planovima za 2010. godinu.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić najavila je da će se sve škole Srbije povezati na jedinstvenu mrežu kao deo mreže Evropske unije, a ministarka za sport i omladinu Snežana Samardžić Marković najavila je donošenje zakona o dobrobiti mladih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.