Izvor: B92, 16.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS-G17: Koalicija na svim nivoima

Beograd, Novi Sad -- DS i G17 plus dogovorili zajedničku listu za izbore na svim nivoima. U toku pregovori sa LSV Nenada Čanka, kao i sa SPO.

Demokratska stranka i G17 plus postigle su dogovor o predizbornoj koaliciji za predstojeće vanredne parlamentarne izbore. Ove dve stranke nastupiće s listom pod imenom "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", a DS nastavlja razgovore o eventualnoj koaliciji i sa Srpskim pokretom obnove i Ligom socijaldemokrata Vojvodine. Istovremeno, i druge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partije nastavljaju pregovore o eventualnim koalicijama.

Prema saznanjima B92, Boris Tadić i Mlađan Dinkić dogovorili su se da G17 plus na izbornoj listi ima 60 od 250 kandidata za poslanike, odnosno 23 odsto. Međutim, ukoliko koalicija osvoji više od 100 mandata u skupštini, procenat poslanika G17 plus u parlamentu će rasti.

"Ono što je u ovom momentu za LSV najvažnije jeste da se dogovorimo oko programa koji će koalicija sprovoditi. Da vidimo šta će taj program i ta koalicija uraditi za interese AP Vojvodine, njenih građana i građanki i ako se dogovorimo oko toga, a ja duboko verujem da hoćemo, onda mandati odnosno učešće u koaliciji neće biti sporno", kaže Bojan Kostreš, funkcioner LSV-a.

Istovremeno, i ostale partije nastavljaju pregovore o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima. U LDP-u kažu da će na njihovoj listi biti i DHSS i SDU, ali da ne pregovaraju ni sa jednom drugom strankom.

U SPS-u kažu da konkretizuju svoj dogovor o zajedničkom nastupu sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, ali i da su otvoreni za saradnju sa strankama i pokretima sa kojima su i do sada sarađivali.

"Mi imamo našu odluku da u narednih dan, dva – do utorka ili srede, kada će biti održana sednica Go SPSa na kojoj ćemo doneti konačnu odluku kako će glasiti naša izborna lista. Ono što je sigurno – stožer cele te koalicije i glavna snaga biće SPS. Sve ostalo je stvar dogovora s još nekim partijama s kojima razgovaramo, ali nikakvi dogovori još nisu postignuti", kaže predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima B92, SPS je postigao dogovor o predizbornoj koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića.

Ova koalicija trebalo bi da bude ozvaničena tokom naredne nedelje, a prema saznanjima B92, Markovićeva stranka dobiće 15 odsto mandata na listi SPS-a.

Takođe, prema saznanjima B92 i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića pokušava da postigne dogovor sa SPS-om, ali je ta koalicija malo verovatna.

Vojvodina: LSV, SVM i DS-G17 odvojeno

Funkcioneri Demokratske stranke i G17 plus Miloš Gagić i Tomislav Stanić potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim pokrajinskim i lokalnim izborima. Liga socijaldemokrata Vojvodine neće na pokrajinskim izborima nastupati sa ove dve stranke

DS i G17+ su se odlučili za koaliciju jer u obe partije veruju da će tako osvojiti više glasova na pokrajinskim izborima.

Po koalicionom sporazumu G17 plus će dobiti 13 kandidata na proporcionalnoj listi, a imaće i određeni broj kandidata na vecćinskoj. U obe stranke su ubeđeni da će koalicija imati odlične rezultate.

Osim G17 plus, sa demokratama će na predstojećim izborima nastupiti i pojedine manjinske stranke i organizacije. Najveća manjinska stranka u Vojvodini, Savez vojvođanskih Mađara međutim neće ući u ovu koaliciju, već će na izbore ići sa još dve stranke vojvođanskih

Mađara.

Sa DS-om ne ide ni Liga socijaldemokrata Vojvodine jer se veruje da ove tri grupe stranaka mogu osvojiti više mandata samostalno nego u

koaliciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.