Ustavni sud oduvao Miškovića - četiri puta

Izvor: Mondo, 06.Maj.2019, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud "oduvao" Miškovića - četiri puta

Ustavni sud Srbije odbio je kao neosnovane četiri ustavne žalbe vlasnika Delta holdinga, Miroslava Miškovića, kojima je osporavao sudska rešenja o produženju mere zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje pasoša.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Ustavne žalbe Mišković je podneo preko punomoćnika tokom 2014. i 2015. godine, a Ustavni sud ih je spojio u jedan predmet i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uz suprotno mišljenje, 1 naspram 13 sudija, doneo odluku na sednici Veća 4. aprila ove godine.

Odluka je u celosti, sa izdvojenim mišljenjem sudije Tomislava Stojkovića, objavljena u "Službenom glasniku" od 3. maja.

Mišković je 5. marta, nakon ponovljenog suđenja, u Specijalnom sudu u Beogradu prvostepenom presudom osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara.

Miškoviću zbog poreza dve i po godine zatvora

Istog dana sud mu je ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta uz oduzimanje pasoša, koju je osporavao ustavnim žalbama.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi se da je taj sud u decembru 2018. odbio kao neosnovanu ustavnu žalbu Mila Đuraškovića (koji je u optužen u istom postupku s Miškovićem), kao i da je iz spisa predmeta utvrdio da su obojica bila u "bitno sličnoj činjenicnoj i pravnoj situaciji".

Mišković: To nema nigde, možda u Severnoj Koreji

Ustavni sud je ocenio da osporenim rešenjima Višeg i Apelacionog suda u Beogradu, Miškoviću "nisu povređena Ustavom zajemčena prava na koja se pozvao" (pravo na slobodu kretanja, pravo na rad, pravo na pravično suđenje, pravo na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo...).

Ustavni sud je za razloge ovakve odluke uputio na prethodno obrazloženje iz odluke u Đuraškovićevom predmetu.

ŠTA KAŽE SUDIJA STOJKOVIĆ

U izdvojenom mišljenju sudije Stojkovića, koji smatra da je Miškoviću pravo na slobodno kretanje bilo neopravdano ograničeno (merom zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putne isprave), pored ostalog se navodi da je u obrazloženju odluke navedena samo jedna "lapidarna konstatacija da se radi o osporenim rešenjima koja su prethodila ovoj odluci i da su podnosioci bili u bitno sličnoj činjeničnoj i pravnoj situaciji".

To, kako je naveo, ne može predstavljati ustavnopravne razloge odbijajuće odluke bez analize činjenica i okolnosti koje su suprotne onome što se pravnim zaključkom Ustavnog suda konstatuje.

Stojković je podsetio da je Mišković dva puta uz odobrenje suda putovao u London i Crnu Goru, kao i da je položio jemstvo od 12.000.000 evra koje, kako kaže, premašuje eventualnu naknadu u smislu finansijske obaveze prema Republici Srbiji.

Zbog toga smatra da ne postoje indicije koje ukazuju da postoji stvarna opasnost od bekstva i da krivični postupak neće biti nesmetano vođen.

Stojković smatra da je u ovom konkretnom predmetu došlo do ograničenja slobode kretanja podnosioca ustavne žalbe, jer nije uspostavljena pravična ravnoteža između suprotstavljenih interesa, opšteg interesa - na jednoj strani da se krivični postupak nesmetano vodi, i na drugoj strani ličnog interesa Miškovića da se slobodno kreće.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ustavni sud odbio četiri žalbe Miroslava Miškovića

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2019

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije odbio je kao neosnovane četiri ustavne žalbe vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića kojima je osporavao sudska rješenja o produženju mere zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje pasoša.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.