Srpski tajkun uhapšen zbog optužbi za korupciju

Izvor: Southeast European Times, 13.Dec.2012, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski tajkun uhapšen zbog optužbi za korupciju

Srpska policija uhapsila je jednu od najbogatijih osoba u Srbiji Miroslava Miškovića, na osnovu sumnje da se bavio mahinacijama tokom privatizacije kompanija za puteve.

13/12/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 13.12.2012.

Hapšenje uticajnog srpskog tajkuna Miroslava Miškovića moglo bi da bude vrlo značajno u borbi protiv korupcije, rekao je jedan analitičar za SETimes.

„Ako je, kako neki kažu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << najbogatiji čovek u Srbiji uhapšen, to bi mogao da bude znak da su svi jednaki pred zakonom i da niko nije zaštićen“, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparensi Srbije.

Srpska policija uhapsila je Miškovića i njegovog sina Marka u sredu (12. decembra), na osnovu sumnje da su bili umešani u ilegalnu privatizaciju 10 kompanija za održavanje puteva.

Mišković je počeo da gradi svoju poslovnu imperiju tokom režima Slobodana Miloševića. Posle demokratskih promena 2000. godine Mišković je nastavio da širi tu imperiju i ostao je blizak svim vladama koje su kasnije dolazile.

Miškovićeva kompanija Delta Holding zapošljava preko 7.000 ljudi u Srbiji.

Policija je uhapsila još osam osoba u sklopu istrage, a njihovo saslušanje preuzeo je državni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. Radisavljević je u saopštenju za medije naveo da se sumnja da su Miškovići nezakonito stekli imovinsku korist od 20 miliona evra od privatizovanih putarskih kompanija. Prema prijavi, oni su svoj plan sprovodili od 2005. do 2010. godine.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv korupcije Aleksandar Vučić rekao je da to nisu jedine optužbe protiv tog moćnog biznismena. Prema njegovim rečima, navodne Miškovićeve mahinacije vezane za zemljište u Beogradu i prodaju poznatog maloprodajnog lanca C Market takođe su pod istragom.

„Srbiju nije, niti će iko moći da pobedi, pa neće ni Miroslav Mišković“, napisao je Vučić na svom Tviter i Fejsbuk profilu.

Ubrzo nakon hapšenja pojačano je Vučićevo obezbeđenje. Mišković je navodno zapretio da potpredsednik „neće dočekati večerašnju emisiju na Radio televiziji Srbije“. Iako su Miškovićevi advokati rekli da nisu izrečene bilo kakve pretnje, Vučić je izjavio da ga je policija informisala o tome.

„Mnogo mi je važnije da osiguram da u Srbiji nema zaštićenih i nedodirljivih ljudi, kao i da je država jača od bilo kog pojedinca“, rekao je Vučić.

Nenadić je rekao da prijava protiv Miškovića pokazuje da se radi o privrednom prestupu. „Vrlo je važno za borbu protiv korupcije da se ispitaju Miškovićeve veze sa državnim vlastima. Ako se to desi, to bi mogao da bude veliki korak napred u slamanju korupcije u Srbiji“, naveo je Nenadić.

On je takođe dodao da ne misli da će biti bilo kakvih potresa u vladajućoj koaliciji zbog hapšenja Miškovića, mada se veruje da je on izuzetno dobro povezan sa svim strankama.

Portparol vladajuće Socijalističke partije Đorđe Milićević rekao je da se vladajuća koalicija okupila oko principa koji uključuju borbu protiv korupcije i kriminala.

„Sve dok se ti principi ostvaruju, nema opasnosti od pada vlade“, rekao je Milićević za SETimes.

Miškovićevo hapšenje pozdravila je i opozicija. „Kriminal i korupcija ozbiljno ugrožavaju Srbiju. Miškovićevo hapšenje je odlučujući trenutak u borbi protiv korupcije“, rekao je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.