Mišković kupio 0,6 hektara na Autokomandi za 4,2 miliona evra

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Apr.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković kupio 0,6 hektara na Autokomandi za 4,2 miliona evra

BEOGRAD - Miroslav Mišković, vlasnik „Delte", posle jedanaest godina borbe za najatraktivnije voždovačko zemljište na Autokomandi konačno je njen neprikosnoveni gospodar.

Njegovo preduzeće „Autokomanda" kao jedini ponuđač u petak je na javnom nadmetanju od grada kupilo plac od 0,6 hektara po početnoj ceni od 504,3 miliona dinara, odnosno oko 4,2 miliona evra.

To je „Delti" donelo vlasništvo nad gotovo šest hektara između auto-puta, Bulevara oslobođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i trase unutrašnjeg magistralnog poluprstena gde već godinama namerava da podigne šoping mol „Delta planet" od 200.000 kvadratnih metara vredan više od 200 miliona evra. Od tog projekta nisu odustali, potvrdili su juče u „Delti" zbog čega su, kako su kratko prokomentarisali, i kupili parcelu od 6.412 kvadrata.

Cena ovog puta očigledno nije bila problem za kupca jer je zemljište dobio sa popustom od 40 odsto, što znači da je Mišković uštedeo 2,9 miliona evra zato što je prvobitno procenjena početna vrednost parcele bila 840,6 miliona dinara (oko 7,1 milion evra).

– Lokacija je bila na javnom nadmetanju 2017. i 2018. godine i tada nije bilo zainteresovanih ponuđača. U skladu sa gradskom odlukom, prilikom raspisivanja sadašnjeg oglasa cena za lokaciju je umanjena za 40 odsto, što je bilo dovoljno da se lokacija otuđi i na taj način obezbedi novac u budžetu grada – navodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i dodaje da će investitoru u postupku pribavljanja građevinske dozvole biti obračunat i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

Na tom placu „Delta" će moći da zida četvorospratnicu od 22 metra i poslovnu kulu visine 75 metara (21 sprat), što je ukupno 22.473 kvadratna metra.

– Investitor će imati obavezu da, pre pribavljanja lokacijskih uslova, izradi idejno rešenje objekata i parternog uređenja lokacije, a takvo urbanističko-arhitektonsko rešenje će morati da dobije saglasnost Komisije za planove Skupštine grada. Obaveza investitora biće i da izvede sve radove na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta u okviru svoje građevinske parcele, a Direkcija će urediti javno građevinsko zemljište – piše u saopštenju Direkcije.

Kada je jedan od najbogatijih Srba prvi put pokušao da osvoji parcelu od 0,6 hektara, na putu mu se 2008. godine isprečio Petar Matić, u to vreme Miškovićev najveći suparnik na tržištu nekretnina.

Matić je odneo 2,8 hektara na toj lokaciji, odnosno dve parcele, od kojih je jedna upravo ova od 0,6 hektara. Oba placa vlasnik „MPC propertisa" vratio je Direkciji 2010. godine. Godinu dana kasnije, čim je Direkcija oglasila prodaju oko dva hektara između auto-puta i Ulice Triše Kaclerovića, Mišković je, kao jedini ponuđač, za njih dao milijardu dinara, što je bila početna cena. Kupovinom preduzeća „Autokomanda" za 17 miliona evra 2015. godine, „Delta" se u ovom delu Beograda domogla 3,3 hektara.
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.